13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024 - 0:49
No menu items!

Liviu Dragnea n-a scăpat de probleme. Încă două dosare penale pentru fostul lider al PSD

spot_img

Liviu Dragnea se bucură de libertate la aproape doi ani și două luni de când a fost închis în penitenciar, în urma condamnării în dosarul DGASPC Teleorman. Fostul șef al PSD nu poate sta însă liniștit pentru că mai sunt două dosare în care apare numele său.

Urmărit penal în dosarul Teldrum

Liviu Dragnea este urmărit penal în dosarul Tel Drum. DNA a anunțat în noiembrie 2017 că a început urmărirea penală împotriva lui Dragnea și a șefilor de la Tel Drum pentru constituirea unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și infracţiuni privind deturnarea de fonduri europene, în legătură cu favorizarea companiei în privința acordării de contracte pentru reabilitarea de drumuri județene cu fonduri europene.

Dragnea este acuzat că, în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman, ar fi înființat în 2001 un grup infracțional organizat, format din funcționari ai instituțiilor din administrația publică și oameni de afaceri. DNA menționa că acest grup infracțional organizat ar fi furnizat fonduri pentru PSD, prin donații ale membrilor.

Urmărirea penală în dosarul Tel Drum a fost suspendată în perioada stării de urgență. Însă, în mai 2021, seful DNA, Crin Bologa, declara că speră ca procurorul de caz să dea o soluție în dosarul Teldrum ”cât de curând”, estimând că ar putea fi o chestiune de luni.

Trimis în judecată în dosarul vizitei în SUA

Direcția Națională Anticorupție a anunțat pe 14 ianuarie 2021 începerea urmăririi penale a fostului lider PSD Liviu Dragnea, pentru trafic de influență și folosirea influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite.

Faptele sunt legate de prezenţa sa la Washington, la ceremonia de învestire a preşedintelui Donald Trump, de la începutul anului 2017. Pe atunci, Liviu Dragnea era președinte al Camerei Deputaților și lider al PSD. Liviu Dragnea s-a pozat dând mâna cu Donald Trump, la cina dinaintea ceremoniei de preluarea a mandatului liderului american. Vizita a fost, de fapt, o mită, spun procurorii, pentru care Dragnea ar fi tras sforile ca să-și numească un apropiat, Gheorghe Dimitrescu, consul la Bonn.

Procurorii anticorupţie notează în ordonanţă că, în perioada ianuarie 2017 – mai 2017, Liviu Dragnea ar fi primit de la un om de afaceri, suspect în cauză, foloase necuvenite pentru sine şi pentru partid, constând în asigurarea accesului la evenimentele din cadrul Ceremoniei de învestire a preşedintelui SUA, Donald Trump, din perioada 17 – 21 ianuarie 2017, desfăşurată la Washington DC (SUA), în baza unui pachet de beneficii în valoare de 250.000 dolari, acces obţinut prin intermediul unui om politic şi de afaceri american, vicepreşedinte al Comitetului Prezidenţial de Inaugurare.

Totodată, spun anchetatorii, printre foloasele primite de Dragnea s-ar fi numărat şi asigurarea unor servicii de lobby şi consultanţă politică în valoare de 30.000 de dolari în favoarea partidului din care făcea parte.