0.2 C
București
joi, 9 decembrie 2021 - 6:28
No menu items!

Liviu Dragnea a pierdut și la CEDO

spot_img

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins, joi, plângerea făcută de Liviu Dragnea, prin care susținea că i s-a încălcat dreptul la un proces echitabil în dosarul “Referendumul”. Decizia CEDO este definitivă.

Plângerea a fost făcută după ce motivarea deciziei din 2016, care a fost publicată în februarie 2017, nu a fost semnată de două dintre judecătoare: fostul președinte al ICCJ Livia Stanciu și Luminița Zglimbea, ambele pensionate înainte de redactarea motivării.

CEDO a stabilit însă că plângerea reclamantului a fost “incompatibilă ratione materiae” cu articolul 6 din Convenție și a fost respinsă.

“Prin urmare, în hotărârea sa din 24 aprilie 2017, Înalta Curte nu a stabilit acuzația penală împotriva reclamantului, ci a hotărât pur și simplu că motivul invocat de domnul Dragnea în susținerea obiecției sale nu a împiedicat executarea hotărârii definitive din 22 aprilie 2016 de condamnare a acestuia, în sensul Codului de procedură penală”, se arată în decizia CEDO.

Dragnea: “Nu aveam nicio așteptare”

“Decizia venită astăzi de la CEDO, din păcate, îmi confirmă și ne confirmă că instituțiile din justiție sunt un instrument politic cumplit care calcă în picioare orice. Libertatea, demnitatea, dreptatea. Nu aveam nicio așteptare, recunosc, pentru că am renunțat de mult la naivitatea de a mai crede în instituțiile europene politizate până la ultima fibră și până la ultimul funcționar”, a comentat Liviu Dragnea pe Facebook decizia CEDO.

Fostul președinte PSD susține că se aștepta la așa ceva, încă de când Iulia Motoc, judecătorul român de la CEDO, s-ar fi lăudat că, indiferent de argumentele acestuia, acțiunea va fi respinsă.

“Ca și în cazul dosarului DGASPC Teleorman, și în cazul Referendumului există încălcări de procedură, există inconsistențe și breșe în argumentație. Nu i-a interesat, nu le-a păsat. Miza rămâne, comanda primează. Iar miza a fost ca eu să fiu precum cei pe care îi vedeți astăzi în fruntea țării: predați, vânduți, slugarnici. NICIODATĂ!

Știu că sunt mulți cei ce vor să fiu redus la tăcere. Nu doar aici, în România. Însă a fost un risc pe care mi l-am asumat din prima zi când am decis să lupt pentru țara asta. Nu a fost o decizie pe care am luat-o cu inima ușoară, dar a fi patriot înseamnă să îți asumi că vor fi momente când va trebui să alegi între tine și interesul țării. Iar ce nu au înțeles ei este că eu nu sunt de vânzare și nici destinul acestui popor”, a mai precizat Dragnea.

                                                                                                                 Adina Silav