17.3 C
București
joi, 23 mai 2024 - 13:22
No menu items!

Liderul Stat Islamic promite atacuri în Europa, în SUA și în Rusia

spot_img

Liderul grupării jihadiste Statul Islamic (SI), Abu Bakr al-Baghdadi, a îndemnat la o revoltă în Arabia Saudită şi a promis atacuri în Israel, dar și în Europa, în SUA și în Rusia, într-o înregistrare audio postată on-line sâmbătă.

Înregistrarea apare după şapte luni de tăcere şi a fost difuzată pe reţelele de socializare Twitter şi Telegram, potrivit site-ului american pentru supravegherea reţelelor jihadiste SITE, relatează AFP în pagina electronică.

Mesajul apare în contextul în care Statul Islamic este afectat de înfrângeri militare atât în Siria, cât şi în Irak.

În această înregistrare de 24 de minute, al-Baghdadi critică o coaliţie de 34 de ţări a cărei înfiinţare a fost anunţată de către Arabia Saudită, pe 15 decembrie, în vederea „luptei împotriva terorismului”. „Ei au anunţat recent o coaliţie (…)fals institulată «islamică» şi au spus că scopul ei este să lupte împotriva califatului” proclamat de SI de o parte şi de alta a frontierei siriano-irakiene, a spus al-Baghdadi. „Dacă această coaliţie ar fi fost islamică, ar fi adus victoria şi ar fi ajutat poporul din Siria”, a mai spus el.

Liderul SI, care în înregistrările sale anterioare a criticat virulent Riyadhul, i-a îndemnat pe saudiţi să „se ridice” împotriva liderilor lor.

În plus, Al-Baghdadi a ameninţat că va ataca Israelul, afirmând că SI „nu a uitat nici un moment Palestina”. „Curând, cu permisiunea lui Allah, veţi auzi despre răsunetul paşilor mujahedinilor (războinici sfinţi)”, a continuat el ameninţările la adresa Israelului, relatează DPA. El a avertizat că israelienii trebuie să se aştepte la atacuri din partea jihadiştilor extremişti. „Palestina va fi cimitirul vostru, evreilor”, a ameninţat el în această înregistrare.

Statul Islamic, care deţine controlul asupra unor părţi importante din teritoriile Siriei şi Irakului, a revendicat în ultimele luni o serie de atacuri sângeroase, în întreaga lume, declanşând o campanie multinaţională împotriva sa.

În această înregistrare, al-Baghdadi a promis că ţările angajate în lupta împotriva Statului Islamic vor plăti un „preţ scump”. „America, Rusia şi Europa trebuie să aştepte cu nerăbdare acest lucru”, a ameninţat el.