13.6 C
București
duminică, 25 februarie 2024 - 0:34
No menu items!

Liderii sindicali nu-și vor declara averea

spot_img

Plenul Senatului a respins marți o modificare a legii Agenției Naționale pentru Integritate care i-ar fi obligat  pe președinții, vicepreședinții, secretarii și trezorierii federațiilor și confederațiilor sindicale să depună declarația de avere.

Șefii sindicatelor cu un număr de membri mai mare de 500 erau și ei vizați de legea respinsă cu 59 de voturi „contra”, o abținere și un vot pentru adoptarea modificării.

În motivarea legii depuse de mai mulți deputați PDL se susține că „Modificarea legii în sensul propus reduce posibilitatea ca anumiți angajați să acumuleze averi nejustificate prin trafic de influență și eludarea legilor. Sunt cazuri în care anumiți angajați cu salarii enorm de mari scriu la venituri <<conform fișei fiscale>>”.

Modificarea mai prevedea și obligativitatea depunerii declarației de avere pentru „toți angajații bugetari și nebugetari din toate instituțiile statului al căror venit lunar depășește 5 salarii minime pe economie”, inclusiv pentru angajații din societățile comerciale la care statul este acționar majoritar, companiile naționale, BNR, serviciile publice descentralizate ale ministerelor, agenții și fundațiile unde statul este acționar sau asociat.

Conform articolului 1 din Legea 176 din 2010, ANI avea dreptul să verifice doar averile și interesele înalților demnitari, angajaților plătiți din bani publici și aleșilor centrali sau locali.

Senatul este camera decizională. Proiectul de lege a fost respins și de Camera Deputaților, în noiembrie 2009