12.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 22:51
No menu items!

Liderii coaliției nu au vrut să spună ce le-a cerut Klaus Iohannis. Candidatul comun la prezidențiale depinde de rezultatele europarlamentarelor

spot_img

Cei doi lideri ai coaliției de guvernare, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au declarat că s-au consultat cu președintele Klaus Iohannis în privința comasării alegerilor, miercuri, înainte de ședința CSAT. Întrebați pe cine ar susține la alegerile prezidențiale stabilite acum în septembrie, sau dacă s-ar susține unul pe celălalt, Ciucă și Ciolacu au evitat să răspundă clar. 

Întrebați dacă s-au consultat cu Klaus Iohannis privind comasarea alegerilor și datele stabilite, liderii coaliției au spus că da, dar au subliniat că președintele nu a fost implicat în negocierile coaliției, doar a fost informat. 

”Cred că este un moment corect și bine ales ca cele două partide, să creioneze un proiect de țară, cu specialiștii pe care-i au. După ce vedem ce decid românii, de ce nu, să ne strângem într-o coaliție pentru a lua deciziile pentru perioada următoare” a declarat Marcel Ciolacu, președintele PSD, întrebat dacă de rezultatul comun la alegerile europarlamentare va depinde și candidatul comun la alegerile prezidențiale.

”Este o decizie care se va lua în forurile de conducere ale partidelor” a subliniat și Nicolae Ciucă, președintele PNL. 

Ședința de după alegerile europarlamentare, din 9 iunie, va aduce în discuție și o listă comună pentru alegerile parlamentare, care vor avea loc în 8 decembrie. 

Întrebare: Discuțiile au fost purtate și cu președintele Klaus Iohannis?
Ciucă: Președintele României nu a fost implicat în aceste negocieri.

Întrebare: Vărugăm să detaliați ce ați discutat cu președintele, ce v-a spus Klaus Iohannis.

… (Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu se uită unul la celălalt, râd și nu răspund). 

Ziaristul care a pus întrebarea comentează că „și tăcearea e un răspuns”.

Întrebare: Excludeți total posibilitatea unui candidat unic la alegerile prezidențiale?
Ciucă: Am învățat ca niciodată să nu spui niciodată. E mult prea devreme să discutăm despre acest subiect. Nu cred că e nici oportun și nu văd ce detalii aș putea să dau.

Întrebare: Dacă nu obțineți 50% la alegerile europarlamentare, demisionați?
Ciolacu: Dacă pierd alegerile, demisionez.

Întrebare: Dle Ciucă, sunteți de acord cu alegeri prezidențiale în septembrie?
Ciucă: Nu am discutat în BPN al PNL acest subiect. Deci nu avem o decizie comună în coaliție. Voi reveni cu acest subiect în PNL. Nu e nici un fel de problemă să revenim la BPN acest subiect.
Ciolacu: Am discutat în coaliție acest subiect. În cadrul coaliției am decis acest lucru.

M. Nedelcu