14.1 C
București
duminică, 26 mai 2024 - 7:45
No menu items!

Legendara Depeche Mode

spot_img
Legendara Depeche Mode
sursa: www.bzi.ro

Formație britanică de muzică electronică, fondată în anul 1980, Depeche Mode este una dintre cele mai longevive și de succes formații apărute în perioada New Wave și New Romantic.

Se estimează că, în primii două zeci şi cinci de ani de carieră, au vândut peste şapte zeci şi trei de milioane de albume în întreaga lume și au avut patruzeci și patru de piese în UK Singles Chart. Au avut mai multe melodii de top 40 în Marea Britanie decât orice alt artist și au influențat mulți artiști dintre cei cunoscuți astăzi.

Depeche Mode a pornit cu patru membri, dar, după lansarea albumului de debut, Vince Clarke a părăsit formația, fiind înlocuit de Alan Wilder, care a cântat în formație timp de treisprezece ani. După plecarea lui Wilder, Gahan, Gore și Fletcher au continuat să interpreteze ca trio.

Denumirea trupei provine de la revistă franțuzească „Ultimele Știri Din Modă”. Formația a devenit parte a casei de discuri Mute și a lansat primul album, „Speak and Spell”, în 1981. Pe când trupa promova albumul, Clarke a început să discute public disconfortul provocat de succesul pe care Depeche Mode îl atingea, devenind excesiv de populari după succesul celui de-al doilea single „Just can’t get enough”.

După plecarea lui Clarke, Martin Gore, care a compus „Tora! Tora! Tora!” și „Big Muff” de pe albumul de debut, a devenit compozitorul principal al formației, iar, în 1982, albumul „A broken frame” a fost lansat de cei trei membri rămași.

La început, popularitatea formației în Europa era nelimitată şi exista o oarecare recunoaștere în Australia, iar trupa a făcut o incursiune în Statele Unite ale Americii, pornind lansarea edițiilor exclusiv Nord-Americane a compilațiilor „People are people”, conținând primul lor hit transatlantic cu același nume și CD-ul lansat ulterior, „Catching up with Depeche Mode”.

Roxana Mera