6.1 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 21:29
No menu items!

Legea pensiilor speciale pentru aleșii locali, neconstituțională a doua oară

spot_img

Curtea Constituţională a decis, miercuri, că legea pensiilor pentru aleşii locali este neconstituţională, dând astfel câştig de cauză, pentru a doua oară, Guvernului.

Guvernul a sesizat CCR, în 27 iunie, cu privire la legea pensiilor speciale ale aleşilor locali, anunţul fiind făcut de prim-ministrul Dacian Cioloş într-un interviu la postul public de radio. „Am decis să trimitem din nou acest proiect de lege la Curtea Constituţională (…) pentru că în continuare din lege nu reiese clar cum ar urma să fie finanţate aceste pensii sau indemnizaţii speciale. Ele, aşa cum e prevăzută legea, ar urma să impacteze bugetul de stat pentru că şi bugetele locale, mare parte, sunt alimentate tot din bugetul de stat, şi pe de altă parte nu se respectă principiul contributivităţii, legea şi astea ar urma să se aplice retroactiv, deci am cerut din nou Curţii Constituţionale să clarifice dacă aceste elemente care în continuare sunt menţinute în lege sunt constituţionale”, a spus premierul.

Şi ministrul muncii, Dragoş Pâslaru, a criticat dur adoptarea legii privind pensiile speciale ale aleşilor locali, despre care a spus că este un act de iresponsabilitate, riscând să ducă la depăşirea deficitul bugetar. “Atrag atenţia din nou că pensiile speciale sunt o cale de a ne depărta de sustenabilitatea unui sistem de pensii. Noi nu vom putea susţine un sistem de pensii articulat în momentul în care apar acordări de pensii speciale pe un principiu noncontributiv”.

În februarie, Guvernul sesizase CCR în legătură cu legea. Judecătorii au spus atunci actul normativ, aşa cum a fost ea adoptat de Parlament în prima versiune, nu îndeplineşte condiţiile de claritate, precizie şi previzibilitate, instituie o inegalitate de tratament nepermisă în cadrul aleşilor locali şi are o sursă de finanţare incertă.

Parlamentul nu a ţinut cont însă de toate observaţiile CCR.

Valeriu Motoc