16.5 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024 - 8:32
No menu items!

La Alba-Iulia se află aparatul cu care a fost fotografiată Marea Unire

spot_img

Material prezentat de Fundația România Autentic

 

Cu aparatul din imagine au fost realizate celebrele fotografii care surprind atmosfera Marii Adunări Naţionale de la 1 decembrie 1918, când la Alba Iulia a fost luată decizia istorică a unirii Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România.

Acest moment a stat la baza deciziei, luată în 1990, după căderea regimului comunist, ca ziua naţională a României să fie serbată la 1 decembrie. În număr de cinci, fotografiile au fost realizate de Samoilă Mârza, supranumit după acel moment Fotograful Unirii, scrie romania-redescoperita.ro.

Aparatul cu burduf folosit fusese achiziţionat de către Samoilă Mârza din banii obţinuţi în urma vânzării unei perechi de boi. Tehnica de fotografiere greoaie şi vremea neprielnică l-au împiedicat să realizeze mai mult de cinci poze la 1 decembrie 1918.

aparat foto_unire

Astăzi, acest aparat face parte din colecţia expoziţională a Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, fiind expus la loc de cinste în Sala Unirii. Muzeul a intrat în posesia aparatului şi a celor cinci clişee fotografice de sticlă în anul 1967, când Samoilă Mârza le-a vândut muzeului, iar cu banii obţinuţi şi-a cumpărat un aparat modern. Cu acesta spera să surprindă instantanee fotografice de la semicentenarul din 1968, dedicat împlinirii a 50 de ani de la Marea Unire. Din păcate nu a apucat, decedând la data de 19 decembrie 1967.

Fotografiile realizate de Samoilă Mârza la Alba Iulia în data de 1 decembrie 1918 au fost folosite de către delegaţia română la Conferinţa de Pace de la Versailles, pentru ca aliaţii să vadă susţinerea populară de care s-a bucurat evenimentul de la Alba Iulia.

Samoila_Marza

Olimpia Diaconiuc