1.6 C
București
luni, 6 decembrie 2021 - 11:26
No menu items!

PNL, mai tare decât Iohannis (Sondaj)

spot_img

Partidul care l-a propulsat pe actualul președinte se bucură de o mai mare încredere decât acesta

Iohannis_PNL_SZ 1

Președintele Klaus Iohannis a început să scadă în topul încrederii românilor în principalele personalități politice, relevă un studiu realizat de compania de cercetări sociologice CSCI.

Din decembrie 2014 și până acum, încrederea în Klaus Iohannis a scăzut cu 19 procente, deși președintele a rămas personalitatea în care românii au cea mai mare încredere, potrivit unui sondaj realizat de CSCI. Aceeași sursă relevă că cea mai mare scădere, de 10%, s-a înregistrat în ultimele două luni.

În ce priveşte PNL, partidul al cărui preşedinte a fost Klaus Iohannis și care l-a susținut pentru alegerile prezidențiale, acesta se află pe primul loc în topul opţiunilor, cu 41%, la patru procente în faţa PSD.

Potrivit sondajului, Klaus Iohannis are, în luna august, au cea mai mare încredere – 59%, dar scade cu 19 procente faţă de decembrie 2014, când avea 78%. Iohannis este urmat de Sorin Oprescu, care, cu 40% în august 2015, se situează la acelaşi nivel din decembrie anul trecut. Datele CSCI mai arată că premierul Victor Ponta se bucură de încredere în proporție de 35%, față de 36%, în decembrie 2014, iar Călin Popescu-Tăriceanu, de 33%, faţă de 36%.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, 41% dintre români spun că ar vota noul PNL, față de 37%, care ar vota PSD. UDMR şi Partidul M10 al Monicăi Macovei ar fi votate de 5% dintre români, iar ALDE, PMP şi PRU ar câştiga, fiecare, câte 3% din voturile românilor. UNPR ar fi votat de 2% dintre români.

Studiul a fost realizat în perioada 10 — 17 august, pe un eşantion de 1.021 persoane. Tipul eşantionului: naţional, multistadial cluster, cu selecţia probabilistică a persoanelor.Eroarea limită este de plus/minus 3,1%, la un nivel de probabilitate de 95%. Chestionarele au fost aplicate prin metoda CATI.

Valeriu Motoc