3.5 C
București
joi, 2 decembrie 2021 - 6:44
No menu items!

Kovesi, audiată la CSM, în două dosare disciplinare. UPDATE

spot_img

Laura Codruţa Kovesi a fost audiată, miercuri, de Secția pentru procurori în materie disciplinară, într-un dosar privind anchetarea sa pentru neresepctarea deciziilor Curții Constituționale.

Șefa DNA a petrecut aproximativ două ore în sediul Consiliului Superior al Magistraturii. Ordinea de zi a Secţiei pentru procurori în materie disciplinară conține două dosare ale Inspecției Judiciare, deschise pe numele Laurei Codruța Kovesi.

Șefa DNA nu a făcut declaraţii nici la intrare, nici la ieșirea din sediul CSM, mulțumindu-se să le spună jurnaliștilor de câteva ori „la revedere”.

Inspecţia Judiciară a exercitat, în luna aprilie, o acţiune disciplinară faţă de Laura Codruţa Kovesi, referitor la refuzul de a se prezenta în faţa Comisiei speciale de anchetă a Parlamentului. Raportul inspecţiei a fost transmis Secţiei pentru Procurori a CSM.

„Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de doamna Laura Codruţa Kovesi, procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie („DNA”) pentru manifestări care aduc atingere onoarei profesionale şi prestigiului justiţiei săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu şi nerespectarea deciziilor Curţii Constituţionale, abateri disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a) şi ş) din Legea nr. 303/2004. În motivarea acţiunii s-a reţinut că procurorul şef al DNA a încălcat dispoziţiile explicite ale Deciziei Curţii Constituţionale nr. 611 din 03 noiembrie 2017 prin refuzul de a se prezenta în faţa Parlamentului României – Comisia specială de anchetă a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru verificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din anul 2009 şi de rezultatul scrutinului prezidenţial şi de a furniza informaţiile solicitate sau de a pune la dispoziţie celelalte documente sau mijloace de probă deţinute, utile activităţii comisiei”, a transmis Inspecţia Judiciară, la acea vreme, printr-un comunicat de presă.

Secţia pentru procurori urmează să se pronunţe și în cazul acţiunii disciplinare referitoare la faptul că șefa DNA ar fi desemnat-o, ca membru al unei echipei de control, pe judecătoarea Dana Tițian, magistrat aflat într-o stare vădită de incompatibilitate.


UPDATE

Secția pentru procurori a amânat pentru 20 iunie pronunțarea în dosarul privind nerespectarea deciziei CCR.

Andrei Tudor