7.2 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021 - 5:56

Tudorel Toader: Iohannis provoacă cel mai periculos precedent pentru statul de drept

spot_img

Ministrul justiției, Tudorel Toader, îi atrage atenția președintelui Klaus Iohannis că provoacă „cel mai periculos precedent pentru statul de drept”.

Tudorel Toader a declarat, miercuri, că este pentru prima dată când un demnitar de rang înalt pune în discuţie respectarea şi aplicarea legii fundamentale şi respectarea unei decizii CCR. Ministrul a calificat drept „cel mai periculos precedent pentru statul de drept ceea ce preşedintele Iohannis face azi”.

„În lunga mea experienţă în sistemul judiciar, cred că ce face preşedintele astăzi este cel mai periculos precedent pentru statul de drept. Este cel mai periculos precedent pentru că este prima dată când un demnitar de rang înalt, să nu spun de cel mai înalt nivel, pune în discuţie respectarea şi aplicarea legii fundamentale şi aplicarea şi respectarea şi unei decizii a Curţii Constituţionale. Ministrul Justiţiei reprezintă o autoritate în sens constituţional, dar de data aceasta nerespectarea Constituţiei capătă dimensiunea unui diferend de rang constituţional între puterile statului şi puterile statului urmează să caute soluţie acestei nerespectări a deciziei”, a declarat, miercuri dimineaţă, ministrul Justiţiei.

Referitor la declaraţiile şefului statului, Tudorel Toader a precizat că avizul Consiliului Superior al Magistraturii este unul consultativ, ceea ce înseamnă că rolul CSM nici nu a crescut, nici nu a scăzut.

Precizările vin după ce, marţi, preşedintele Klaus Iohannis a spus că a citit motivarea Curţii Constituţionale referitoare la revocarea Codruţei Kovesi, precizând că mai are „un pic” de citit. Şeful statului a anunţat că, la o primă lectură, motivarea aduce la suprafaţă mai multe întrebări decât clarificări.

Andrei Tudor