13.8 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 6:42

Klaus Iohannis riscă o palmă grea de la CCR pe legile justiției (presă)

spot_img

Curtea Costituţională plănuieşte să dea peste cap lovitura lui Klaus Iohannis în privinţa Legilor Justiţiei. Potrivit unor surse citate de Antena3, sesizarea şefului statului va fi declarată inadmisibilă, iar Iohannis va fi obligat să promulge legile.

Preşedintele Klaus Iohannis a decis să conteste legile Justiţiei la Curtea Constituţională (CCR) şi, în acelaşi timp, să le trimită Comisiei de la Veneţia, cel mai prestigios for de drept constituţional din Europa. Mutarea preşedintelui vine în contextul în care două dintre cele trei legi ale Justiţiei au ajuns la promulgare.

Klaus Iohannis a criticat dur, miercuri, coaliția de la guvernare, pe care a acuzat-o că a lansat un asalt asupra independenței justiției.

„Am decis, ca atare, să trimit întregul pachet legislativ înapoi la Curtea Constituțională și, în paralel, să sesizez Comisia de la Veneția. De aceea, fac un apel către Curtea Constituțională de a nu se grăbi și a conlucra cu organismul european care contribuie de aproape 30 de ani la dezvoltarea unui patrimoniu constituțional comun în Europa și care sprijină statele care doresc să pună structurile juridice și instituționale în acord cu standardele și bunele practici internaționale în materie de democrație, preeminență a dreptului și a protecției drepturilor omului, inclusiv prin acordarea unui sprijin constituțional de urgență.″, a spus Klaus Iohannis.

Șeful statului a precizat că, după ce Curtea Constituţională se va exprima asupra actelor normative, va face o nouă analiză a legilor şi va decide atunci dacă se impune o nouă reexaminare a celor trei legi de către Parlament.

Valeriu Motoc