0.4 C
București
sâmbătă, 28 ianuarie 2023 - 8:48
No menu items!

Codruț Olaru a scăldat problemele penale ale lui Traian Berbeceanu, în timp de Alina Bica și-a distrus cariera înfundându-l pe fostul șef de la „Crimă Organizată”

spot_img

Înalta Curte de Casație și Justiție, prin Completul de 5 judecători, reia pe 7 mai dezbaterile în faza a doua a procesului în care sunt judecați fostul procuror șef al DIICOT Alba Iulia, Ioan Mureșan și fostul comisar șef al BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu.

Dacă anchetarea lui Mureșan de către DNA este o consecință a faptului că acest a avut ”tupeul” să ceară arestarea lui Berbeceanu, dosarul acestuia din urmă este unul care a stârnit și va mai stârni multe valuri pe măsură ce vor ieși la iveală noi amănunte necunoscute publicului.

Spre exemplu cum faptul deși în 2013 Înalta Curte de Casație și Justiție, prin decizia de eliberare din arest a lui Berbeceanu stabiliea conform datelor din dispozitiv că Traian Berbeceanu este obligat „să nu desfăşoare activităţi de ofiţer de poliţie”, fostul șef al BCCO a rămas în poliție activ până de curând când s-a pensionat.

Bun manipulator al opiniei publice, Berbeceanu, ajutat de apropiații săi din presă, a reușit să își construiască imaginea unui super erou căruia fostul procuror șef al DIICOT, Alina Bica, a încercat să îi facă rău. De altfel, din punct de vedere mediatic, declanșarea „operațiunii Berbeceanu” a avut efecte negative majore împotriva Alinei Bica, ea fiind considerată un fel de om rău care a vrut să distrugă un erou al luptei cu interlopii, în persoana lui Berbeceanu. Până acum Berbeceanu a reușit parțial în demersul său ținând cont că fostul procuror șef al DIICOT Alba Iulia, Ioan Mureșan a fost condamnat la șapte ani de închisoare pentru represiune nedreaptă împotriva fostului șef al BCCO.

Sursa Zilei a descoperit însă că lucrurile nu stau așa și că Bica a decis să dea verde dosarului în care a fost săltat Berbeceanu tocmai pentru că problemele generate pe plan local de fostul șef al BCCO Alba Iulia durau de ceva timp și nimeni din Poliție nu dorea să găsească o cale să rezolve situația.

Mai concret, Sursa Zilei a obținut două sesizări făcute de fostul procuror șef al DIICOT, Codruț Olaru, în prezent vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii, către superiorii lui Berbeceanu de la Direcția de Combatere a Crimei Organizate (DCCO) din cadrul IGPR.  

În ianuarie 2012 Olaru atrăgea atenția celor de la DCCO că Berbeceanu a folosit imaginile de la perchezițiile dintr-un dosar de urmărire penală al DIICOT pentru a face un film pe care l-a postat pe contul personal de facebook. Chiar dacă în acea sesizare Olaru nu o spune explicit, demersul lui Traian Berbeceanu era unul clasic pentru el de promovare, mai ales că filmulețul a fost exploatat de ziariști și viza destructurarea unei grupări de contrabandă cu țigări.

Pe 26 martie 2013 Codruț Olaru făcea o nouă sesizare către DCCO după ce Traian Berbeceanu a ”dublat” un dosar al DIICOT Alba Iulia prin înregistrarea unei spețe cu același cu același obiect și aceleași persoane la DIICOT Hunedoara, unde procurorul șef Adrian Mircea îi era un fidel apropiat. Dosarul viza o contrabandă de țigări la nivel mare în care se discuta despre implicarea a două firme de transport din Alba Iulia și Bistrița pe ruta Anglia.

„Olaru a făcut sesizarea din 2013 după ce a fost la rândul lui atenționat de SRI care a descoperit că filajul lor se călca pe picioare cu filajul structurii locale a DOS care lucra în paralel pe aceleași persoane, pericolul de deconspirare fiind maxim. Practic de dosarul ăla s-a cam ales praful după înregistrarea lui la dublu”, au explicat surse judiciare pentru Sursa Zilei.

SESIZAREA LUI CODRUȚ OLARU

Cristi Ciupercă