3.1 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021 - 19:41
No menu items!

Jurnalistul James Foley se convertise la islam

spot_img

Jurnalistul american James Foley şi ziaristul britanic John Cantlie s-au convertit la islam, după două săptămâni de detenţie

foley

James Foley, jurnalistul american decapitat de grupul terorist Statul Islamic, şi ziaristul britanic John Cantlie, ţinut ostatic în prezent în Siria, s-au convertit la islam, afirmă un islamist belgian, precizând că cei doi au fost forţaţi să adopte mahomedanismul, potrivit AFP.

Jejoen Bontinck, un belgian de 19 ani convertit la islam, a fost arestat în octombrie 2013, la revenirea din Siria, fiind inculpat pentru apartenenţă la un grup terorist.

În faţa anchetatorilor, tânărul a afirmat că a fost deţinut într-un penitenciar din Alep de grupul terorist Statul Islamic, care îl suspecta de spionaj.

Foley şi Cantlie au fost răpiţi de Frontul Al-Nusra“, filiala siriană a reţelei Al-Qaida. “Cei doi au fost mutaţi de mai multe ori şi au fost torturaţi de gruparea teroristă, după care au fost predaţi grupului Stat Islamic“, a explicat Bontinck.

După două săptămâni de detenţie, cei doi jurnalişti s-au convertit la islam. Mi-au povestit că nu avuseseră vieţi exemplare, că nu îşi respectaseră foarte mult mamele“, a explicat Jejoen Bontinck.

Însă este foarte probabil să se fi convertit forţat la islam“, a precizat islamistul.

Pe data de 19 august gruparea jihadistă Statul Islamic a publicat un videoclip în care prezenta decapitarea unui jurnalist american, James Foley. După două săptămâni, gruparea jihadistă l-a executat și pe colegul său, Steven Sotloff. Ulterior, pe 14 septembrie, Statul Islamic a revendicat execuţia prin decapitare a angajatului umanitar britanic David Haines.

Ziaristul britanic John Cantlie este ţinut ostatic şi în prezent.

D.M.