2.8 C
București
duminică, 5 decembrie 2021 - 7:43
No menu items!

Statul Islamic a difuzat o înregistrare video cu jurnalistul britanic ostatic John Cantlie. VIDEO

spot_img

John Cantlie a fost răpit de către gruparea Statul Islamic după ce s-a întors în Siria, în noiembrie 2012

john cantlie

Jihadişti din cadrul grupării Statul Islamic (SI) au difuzat joi o înregistrare video cu un jurnalist britanic independent, John Cantlie, în care acesta afirmă că a fost răpit de grupare după ce a sosit, în noiembrie 2012, în Siria, relatează AFP.

În înregistrare, postată pe YouTube, jurnalistul, care a colaborat cu publicaţiile Sunday Times, The Sun, Sunday Telegraph şi AFP, apare în ţinută de culoarea portocalie, la o masă, vorbind singur în faţa camerei de luat vederi.

În înregistrare, jurnalistul John Cantlie, care vorbeşte în engleză, cu subtitrare în arabă, anunţă “episoade viitoare” în care va dezvălui “adevărul despre motivaţiile SI”.

http://www.youtube.com/watch?v=Vcew3qmidRI

În clipul video, de peste trei minute, nu pare să existe nicio ameninţare la adresa vieţii acestuia.

Niciun indiciu nu există despre data înregistrării, însă ostaticul citează războiul declarat la începutul lui septembrie de către Statele Unite cu scopul înfrângerii SI.

La începutul înregistrării video, el afirmă că a fost răpit de către SI după ce s-a întors în Siria, în noiembrie 2012.

John Cantlie a mai fost răpit, împreună cu un coleg olandez, timp de câteva zile, în iulie 2012, de către jihadişti, în nordul Siriei. Cei doi au fost eliberaţi de către Armata Siriană Liberă (ASL), la vremea aceea principala componentă a rebeliunii siriene.

În august 2012, John Cantlie a declarat că o parte a răpitorilor săi proveneau din Marea Britanie. “Erau în total vreo 30, aproximativ 12 vorbeau engleză, iar nouă aveau accent londonez”, scria el în Sunday Times. Cantlie a mai povestit că a fost legat la ochi şi a fost ameninţat cu moartea în mai multe rânduri. “La un moment chiar au ascuţit cuţite pentru decapitare. Era terifiant”, declara jurnalistul pentru BBC.

Statul Islamic a difuzat începând din august trei înregistrări video ale execuţiilor a doi jurnalişti americani şi unui lucrător umanitar britanic, ca represalii faţă de atacuri americane asupra unor poziţii ale organizaţiei în Irak. Gruparea a ameninţat, de asemenea, cu uciderea altui ostatic britanic, Alan Henning.

D.M.