marți, 19 ianuarie 2021 - 4:19

Ion Cristoiu: Ludovic Orban îl susține pe Nicușor Dan ca să-i facă în sâc lui Rareș Bogdan

Tulpina sud-africană nu produce mortalitate mai mare, dar e cu 50% mai contagioasă

Noua tulpină a coronavirusului identificată în Africa de Sud în octombrie, predominantă în prezent în ţara de pe continent cea mai afectată de pandemie,...

Excepții de CARANTINĂ pentru românii care se întorc în țară. DOCUMENT

Românii care revin în țară pentru evenimente tip naștere, căsătorie, deces și tratament medical ar putea primi o excepție de carantinare. Conform Hotărârii nr. 4...

România restricționează vaccinările anti-COVID

Autoritățile din România restricționează temporar numărul de noi vaccinuri anti-COVID la maximul 16.800/zi la nivel național, ca urmare a întârzierii livrării dozelor de către...

Medicamente anti-COVID pe care Gigi Becali voia să le aducă în țară, blocate la graniță. Care este motivul

Un transport de medicamente anti-COVID pe care Gigi Becali voia să îl aducă în România a fost blocat la frontieră. Medicamentele de proveniență rusească...

Jurnalistul Ion Cristoiu constată că liberalii nu au început încă negocierile cu USR-PLUS pentru a decide dacă vor avea candidaţi comuni pentru Bucureşti, deşi Alianţa a anunţat cine intră în cursă pentru primăriile de sector ale Capitalei. El consideră că decizia lui Ludovic Orban de a-l susține pe Nicușor Dan a fost luată ca să-i facă „în sâc” lui Rareș Bogdan.

„Denise Rifai, care şi-a asumat cel puţin pentru mine rolul unei agenţii de presă gratuite, mi-a trimis sîmbătă, pe la 11 noaptea, un Comunicat distribuit pe Facebook de Alianţa USR- PLUS:

Conferinţa va începe la ora 13.00 şi va avea loc la sediul nostru, din Kiselleff, nr. 55.

La conferinţa de presă vor fi prezenţi preşedintele USR Bucureştiu Claudiu Nasui, preşedintele PLUS Bucureşti Vlad Voiculescu, alături de cei 6 candidaţi pentru primăriile de sector.

Conferinţa se va transmite LIVE pe pagina de Facebook a Alianţei USR PLUS, pe paginile filialelor de sector, dar şi pe paginile celor 6 candidaţi>.

Habar n-aveam de acest Comunicat. Nu sînt un consumator de corespondenţe de pe Facebook, deşi textele mele de pe cristoiublog.ro apar şi pe acest important canal de social media. N-aveam habar, pentru că nici un site citit de mine pînă la ora respectivă, pentru a vedea ce se mai întîmplă în ţară şi în lume, nu suflase o vorbă despre evenimentul de a doua zi.

Citind Comunicatul, am tresărit într-o autocitare:

Iată o ştire!

Chiar dacă lansarea de duminică nu devenise ştire de Breaking news, eu o consideram o ştire.

Şi iată de ce.

Deşi data alegerilor locale pare a fi deja stabilită pentru 27 septembrie 2020, partidele nu şi-au lansat candidaţii. Ştim, desigur, că la Bucureşti va fi din partea PSD Gabriela Firea, iar din partea USR, sprijinit de PNL, Nicuşor Dan. Totuşi, nici PSD, nici PNL n-au iniţiat pînă acum lansarea oficială a candidaţilor. Alianţa USR-PLUS o făcea pentru candidaţii la primăriile de sector. Putem spune că astfel Alianţa a furat startul. Cel puţin în privinţa primăriilor de sector din Bucureşti.

În mai multe rînduri, Ludovic Orban a reafirmat decizia că Nicuşor Dan e candidatul sprijinit de PNL pentru primăria Bucureşti. În partid sînt multe şi puternice bombăneli faţă de această decizie luată de Ludovic Orban pentru a-i face sîc lui Rareş Bogdan şi impusă organului colectiv de conducere. Alegerile locale de la Bucureşti nu se rezumă însă la bătălia pentru primarul general. Una din marile probleme ale unui partid care decide un candidat e componenţa consiliului general. Pentru realizarea proiectelor sale un primar general are nevoie ca de aer de un consiliu general favorabil. În campaniile de pînă acum pentru localele de la Bucureşti, candidatul unui partid susţinea lista de consilieri a partidului respectiv. Astfel candidatul trăgea lista, cum s-ar spune.

Dar nu numai atît.

Primarul general are nevoie şi de primari de sectoare din partidul pe care-l reprezintă. E greu de conceput o campanie în care candidatul la primăria generală al unui partid nu pledează şi pentru candidaţii la primăriile de sector ale partidului său.

Se înţelege că simpla declaraţie că PNL sprijină candidatul USR Nicuşor Dan nu înseamnă practic nimic. PNL e ditamai partidul de guvernare. Admiţînd că partidul sprijină candidatul Alianţei USR-PLUS, se pune problema unor negocieri cu Alianţa astfel încît PNL şi Alianţa să aibă liste comune la consiliul general, alcătuite pe baza unor negocieri şi candidaţi comuni la primăriile de sector, decişi tot pe baza unor negocieri. Aceste negocieri n-au avut loc încă. Nu-i nimic, vor avea, mi-am spus, bazat pe experienţa postdecembristă în materie de partide. Oricît ar susţine Ludovic Orban, pentru a-şi justifica fentarea lui Rareş Bogdan, singurul candidat al Dreptei, care ar putea s-o învingă pe Gabriele Firea, că PNL e gata să se sacrifice pentru a scăpa Capitala de Ciuma Roşie, liderii PNL, ştiind că pe un partid nu-l încălzeşte eşecul altui partid dacă acest eşec nu înseamnă succesul candidatului său, se vor întreba:

Bine, bine, dăm jos Ciuma Roşie, dar noi ce cîştigăm din afacerea asta? Cum adică punem la bătaie resurse, timp şi energie ca să ajungă primar candidatul USR-PLUS? Dacă tot o facem, să obţinem de la Alianţă sprijinul pentru candidaţii noştri la sector şi să luăm şi noi măcar jumătate din membrii consiliului general?

Comunicatul Alianţei era o ştire, pentru că anunţa o lansare a candidaţilor USR-PLUS la primăriile de sector fără a aştepta negocierile cu PNL.

Evenimentul propriu zis n-a dezminţit valoarea de Breaking news a ştirii.

Practic, am fost martorii lansării de către Alianţă a propriilor candidaţi la sector. Aceşti ar urma să se confrunte cu candidaţii PNL. Evident, dacă PNL va opta pentru candidaţi proprii. Tare mă tem că Ludovic Orban e dispus ca PNL să n-aibă candidaţi proprii la primăriile de sector. În numele luptei pentru înlăturare Ciumei Roşii, PNL e gata să acorde sprijin şi la sectoare candidaţilor Alianţei. La lansare, Claudiu Năsui, preşedintele USR Bucureşti, a declarat că Alianţa continuă negocierile cu PNL pentru candidaţii la sector, dar că „şi candidaţii liberali trebuie să îndeplinească criteriile de integritate şi competenţă.”

Dincolo de faptul că a avut loc lansarea unor candidaţi la locale şi nu a unor candidaţi la negocierile cu PNL, precizarea lui Claudiu Năsui e un atac la PNL. Cum adică PNL ar putea propune oameni neintegri şi incompetenţi?

Deşi evenimentul numărul unu al perioadei, lansarea candidaţilor Alianţei nu s-a bucurat de o mediatizare pe măsură. Sînt două explicaţii posibile:

Alianţa e boicotată în continuare de presă, care face jocurile PNL şi PSD.

Iniţiativa organizaţiei de Bucureşti n-a convenit lui Dan Barna, care, de altfel nici n-a fost prezent la eveniment”.

Premierul Florin Cîțu a lipsit de la ședința coaliției pe bugetul de stat, pentru că a avut “o întâlnire mai importantă”

Premierul Florin Cîțu a lipsit, luni, de la ședința coaliției de guvernare, la care s-a dezbătut și bugetul de stat pe 2021. La finalul ședinței,...

Cum arată plămânii unui bolnav de COVID – 19 față de cei ai unui fumător înrăit

O serie de imagini cu plămânii pacienților infectați cu coronavirus au fost date publicității de CBS News. Medicii fac comparație cu plămânii unor fumători...

Un alt lider de opinie mătură pe jos cu Orban: “Au fost eliminați membri PNL pentru a intra spuma traseistă”

Adriana Săftoiu, fost deputat PNL, spune că partidul a derapat grav de la principiile morale sub conducerea lui Ludovic Orban, un exemplu fiind importul...

Magistrații, către conducerea DNA: Asumați-vă abuzurile din trecut. DOCUMENT

Patru asociaţii ale magistraţilor, altele decât cele care obișuiesc să critice public activitatea din justiție, dar și deciziile politice referitoare la justiție, reacţionează dur...

Război total în PNL. Ludovic Orban, comparat cu PSD și Liviu Dragnea. Cine sunt “reformiștii” care vor să îl dea jos pe Orban

Secretarul general al PNL, Robert Sighiartău, a declarat, luni, la Digi24, că Ludovic Orban trebuie să-și dea demisia de la șefia partidului, pentru modul...