11.3 C
București
joi, 28 octombrie 2021 - 22:01

Iohannis: România susține Turcia

spot_img

Președintele Klaus Iohannis a declarat, duminică, la Bruxelles, la Summitul Uniunea Europeană-Turcia, că Turcia are un rol cheie în soluționarea crizei migranților și a subliniat că România susține avansarea procesului de aderare a acestei țări la Uniunea Europeană.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, în intervenția sa la summit, șeful statului și-a exprimat aprecierea pentru relansarea relațiilor cu Turcia, pe baza unui angajament reînnoit pentru obținerea de rezultate concrete. 

Șeful statului a punctat necesitatea unei acțiuni în comun a Uniunii Europene și a Turciei pentru combaterea cauzelor profunde ale fenomenului migraționist. În acest sens, președintele Klaus Iohannis a menționat că sprijină demersurile comunității internaționale în vederea identificării unei soluții politice pentru conflictul din Siria.

Președintele Klaus Iohannis a subliniat că România susține avansarea procesului de aderare a Republicii Turcia la Uniunea Europeană, menționând parteneriatul strategic dintre cele două țări. De asemenea, s-a pronunțat pentru accelerarea procesului de liberalizare a vizelor pentru cetățenii turci, cu respectarea de către Turcia a obligațiilor asumate în acest sens.

Discuțiile din cadrul reuniunii de la Bruxelles s-au axat pe consolidarea relațiilor de cooperare cu Turcia pe diverse domenii de interes comun, inclusiv pe aspecte legate de gestionarea fenomenului migrației și pe intensificarea cooperării în domeniul politicii de securitate.

Liderii au adoptat o Declarație politică în care se reafirmă angajamentul de a gestiona în comun riscurile și amenințările actuale, se subliniază necesitatea revigorării procesului de negociere a aderării Republicii Turcia la Uniunea Europeană, precum și intensificarea dialogului, cu accent pe întâlnirile la nivel înalt. 

Uniunea Europeană s-a angajat să acorde sprijin financiar Republicii Turcia în valoare de 3 miliarde de euro. Turcia, care are un rol foarte important în controlul fluxurilor migratorii către Uniune, a făcut eforturi semnificative în ultimii ani din punct de vedere administrativ și financiar pentru a găzdui cei peste 2 milioane de refugiați din Siria. 

În ceea ce privește procesul de liberalizare a regimului de vize al Uniunii pentru cetățenii turci, autoritățile de la Ankara s-au angajat în direcția accelerării îndeplinirii condiționalităților prevăzute în Foaia de parcurs privind liberalizarea vizelor. În acest context, s-a agreat calendarul de semnare și punere în aplicare a Acordului de readmisie Uniunea Europeană-Turcia. 

Valeriu Motoc