32 C
București
vineri, 12 august 2022 - 19:07
No menu items!

Iohannis îi cere demisia lui Tudorel Toader din cauza OUG pe legile justiției. Abuzurile comise cu ordonanța Ralucăi Prună nu-l interesează

spot_img

Președintele Klaus Iohannis îi cere public demisia ministrului justiției, Tudorel Toader, în urma criticilor aduse de Comisia de la Veneția ordonanței de urgență pentru modificarea legilor justiției.

În opinia lui Klaus Iohannis, Comisia de la Veneția constată că „modificările aduse legilor justiției și legislației penale bulversează întregul sistem judiciar și generează efecte negative, iar o serie de prevederi nou introduse vor avea consecințe directe asupra unor proceduri și dosare penale în care sunt implicați oameni politici”.

Nu aceeași atitudine a avut-o președintele României când fostul ministru Raluca Prună a modificat, în mandatul lui Dacian Cioloș, legislația judiciar-penală prin OUG 6/2016. Din contră, Klaus Iohannis a tăcut atunci, deși modificările permiteau transformarea ofițerilor SRI în organe de cercetare penală, ceea ce a dus la numeroase abuzuri în instrumentarea dosarelor.

„Președintele României menționează că acesta este un nou episod dintr-un lung șir de decizii controversate luate de acest ministru în timpul mandatului său. În acest mod, Ministrul Justiției și-a compromis definitiv credibilitatea, motiv întemeiat pentru a-și prezenta demisia din funcție”, se arată într-un comunicat de presă de vineri.

În schimb, nici până la această oră, Președinția nu a reacționat în niciun fel la ignoranța arătată de Klaus Iohannis față de șefii statelor UE participanți la summitul pe tema Brexitului, de miercuri, de la Bruxelles.

Valeriu Motoc