13 C
București
joi, 19 septembrie 2024 - 6:41
No menu items!

Fest(in) pe Bulevard. Recomandări pentru a opta zi

spot_img

Weekendul la Fest(in) pe Bulevard debutează cu întâlnirile AICT, vineri, la ora 11:00, la CafeNott, organizate și moderate de Oltița Cîntec, critic de teatru, președinte al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru – România (AICT.RO). Tema discuției va fi Artiști, critici, spectatori – cum comunicăm? și se va axa pe axa pe ideea viitorului criticii de teatru în contextul transformării dinamice a mediilor de comunicare.

De la ora 18:00, la Sala Mare a Teatrului Țăndărică începe spectacolul Exit, în regia lui Schilling Árpád Producție a Teatrului Maghiar Csiky Gergely, Timișoara, Teatrului Clasic Ioan Slavici, Arad, Teatrului Național, Sombor, Serbia. Spectacolul încearcă să răspundă unor întrebări precum: Cum facem față unei situații în care suntem închiși? Ne asemănăm, cu toții ne dorim dragoste și siguranță. Dar drumul spre aceste dorințe poate fi foarte diferit. Cum se formează o comunitate? Cum se distrug relațiile vechi, pentru a lăsa loc celor noi? Cum ne reformulăm scopurile? Ce facem, ce sacrificăm pentru a supraviețui? Toate aceste întrebări devin cu atât mai interesante în contextul relațiilor maghiaro-române-sârbe. Ce amintiri și fixații determină aceste relații? Cum se suprascriu diferențele culturale pe o situație de criză?

La ora 18:30, publicul este invitat la lansarea volumului Teatrul românesc de azi. Noi orizonturi estetice, coordonat de Oltița Cîntec. Volumul urmărește noile texturi teatrale rezultate din urzeli și țesături inedite în producții semnate de creatori care sunt nu doar foarte în spiritul vremurilor, ci încearcă să îl devanseze prin anticipare estetică, surprinzând așteptările publicului, fie el profan sau expert.    

La ora 18:45, la Teatrul Nottara, Sala Horia Lovinescu, regizorul Tudor Ţǎrnǎ invită publicul la comedia Veselul humuleştean, piesă scrisă pe baza capodoperei lui Ion Creangă, Amintiri din copilărie. Şi, pentru cǎ povestirile lui Creangǎ au o ritmicǎ specialǎ, scenaristul a preluat-o într-un spectacol în care incredibilele întâmplǎri ale copilǎriei se desfǎşoarǎ într-un continuum muzical. O poveste teatralǎ, ce reuneşte umorul hâtru al operei clasice, cu atracţia muzicii şi a dansului.

La Sala Mare a Teatrului Excesior, începând cu ora 20:00, vă invităm la un spectacol despre intimitate, într-o epocă în care totul pare a fi public – Priv, în regia și coregrafia Izei Szostak. Spectacolul analizează felul în care tehnologia influențează relațiile, comunicarea cu ceilalți, raportarea la propriul corp, gestionarea emoțiilor.în care tehnologia influențează relațiile, comunicarea cu ceilalți, raportarea la propriul corp, gestionarea emoțiilor.

Tot de la ora 20:00, la Institutul Maghiar Balassi, are loc spectacolul-lectură În aceeași barcă (Zweier ohne) de Dirk Kurbjuweit, în regia Elenei Morar. Adaptarea aparține Petrei Wüllenweber și traducerea lui Ciprian Marinescu. Piesa spune povestea de prietenie dintre Johann şi Ludwig, aflaţi pe calea spre o maximă relaţie de amiciţie. Trecând mult dincolo de ceea ce este considerat bun  şi sănătos, perechea încearcă să devină gemenii ideali, conducând relaţia lor bazată pe parteneriatul din competiţia de două rame fără cârmaci, la armonia supremă, perfectă, de gândire, vorbire şi faptă. Dar relaţia lor simbolică îşi pierde echilibrul: Ludwig încearcă să strângă şi mai mult legăturile, dar Johann găseşte fericirea în iubirea pentru Vera, sora lui Ludwig. Întrucât Ludwig o urăşte, cei doi îndrăgostiţi ţin secretă relaţia lor. Dar secretele au felul lor de a ieşi la suprafaţă, aşa că Ludwig e profund rănit. Cum finala competiţiei sportive se apropie, Ludwig şi-a ales o ţintă mai înaltă: să păstreze prietenia lor pentru totdeauna, dar nu în viaţă, ci în moarte.

Cea de-a opta zi de Fest(in) pe Bulevard se încheie la Sala Horia Lovinescu a Teatrului Nottara cu LIFT – BOYSWILLBEBOYS, producție Studio M, Sfântu Gheorghe. Într-un spațiu închis, claustrant, al birourilor în care oamenii devin robotizați, singurul loc, paradoxal, în care reușesc să fie ei înșiși și să comunice sincer, dincolo de măștile pe care și le pun zilnic, este liftul.

Olimpia Diaconiuc