19.2 C
București
miercuri, 27 septembrie 2023 - 8:52
No menu items!

Iohannis, despre oferta lui Trump: Dacă scade dependenţa de gazul rusesc, toată lumea ar avea de câştigat

spot_img

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat la Varşovia, unde participa la Summitul „Iniţiativa celor trei mari”, că oferta americană de gaz petrolier lichefiat, lansată joi de Donald Trump, este o „alternativă interesantă” şi, dacă reduce dependenţa europeană de importurile ruseşti, „toată lumea ar avea de câştigat”.

Este o „alternativă interesantă care a apărut”, a răspuns Iohannis, întrebat cum comentează oferta SUA privind aducerea de gaz petrolier lichefiat în Europa. „Nimeni nu trebuie să se teamă de această ofertă”, dacă preţul şi condiţiile comerciale sunt bune, a continuat Iohannis, precizând că este vorba despre „o sursă în plus” de aprovizionare.

Acesta a notat că este vorba despre o „discuţie mai veche în UE”, în condiţiile în care o mare parte a Uniunii „depinde de gazul rusesc”.

România are cel mai înalt grad de independență energetic din regiune. În ultimii ani, importurile de gaz din Rusia au acoperit, în medie, între 5 și 30% din totalul consumului. State precum Ungaria, Bulgaria sau Slovacia au un gred de dependență de peste 90% față de furnizarea de gaze din Federația Rusă.

T.S.