19.3 C
București
miercuri, 27 septembrie 2023 - 7:11
No menu items!

Trump oferă gaze Europei de Est pentru ca această regiune să nu mai fie ”prizoniera” Rusiei

spot_img

Preşedintele american, Donald Trump, a spus joi la Varşovia că SUA sunt dispuse să-şi extindă cooperarea energetică cu Europa de Est pentru ca această regiune să nu mai fie niciodată ”prizoniera” Federației Ruse, de care depinde pentru aprovizionarea cu gaze natural.

”SUA s-au angajat să asigure surse alternative de energie”, pentru Europa de Est, pentru ca această regiune să nu mai fie niciodată ”prizoniera unicului furnizor energetic”, a indicat Trump în discursul susţinut în piaţa Krasinski din Varşovia, un loc simbol al insurecţiei poloneze împotriva ocupaţiei naziste.

Promovarea exporturilor americane de gaze naturale lichefiate (GNL) către Europa de Est a fost consemnată de mass-media printre priorităţile de pe agenda vizitei pe care Trump o desfăşoară în Polonia.

Trump a mai declarat la Varșovia că viitorul civilizației occidentale este în joc, cerând Rusiei să se alăture ”comunității de state responsabile”, să înceteze acțiunile de destabilizare a Ucrainei și sprijinul către regimurile din Siria și Iran.

Discursul de la Varșovia are loc cu o zi înainte de Summit-ul G20 de la Hamburg, unde Trump și liderul rus Vladimir Putin se vor întâlni pentru prima dată.

T.S.