14.6 C
București
miercuri, 27 octombrie 2021 - 16:53

Iohannis, bine informat în scandalul „Black Cube” și nu se îndoiește de Kovesi

spot_img

Preşedintele Klaus Iohannis este convins că procurorii DIICOT vor face lumină în scandalul legat de încercarea de intimidare a procurorului-şef al DNA, Laura Condruţa Kovesi, de către persoane din conducerea firmei israeliene Black Cube.

Klaus Iohannis a spus, miercuri seara, într-un interviu acordat TVR, că, deși are puțin mai multe informații despre anchetă, nu dorește să intre în detalii, dar nu are oricum niciun semn de întrebare și nicio îndoială în privința Laurei Codruța Kovesi. „Având în vedere că este o speţă care este sub investigaţie chiar dacă am poate un pic mai multe informaţii nu vreau să intru în detalii, însă pot să spun foarte clar că am toată convingerea că procurorii DIICOT vor face lumină în această chestiune, iar în ce o priveşte pe doamna Kovesi pot să vă spun foarte clar că în privinţa domniei sale nu am niciun semn de întrebare şi nicio îndoială”, a spus preşedintele la TVR, anunţând în același timp că a semnat decretul a numire a Laurei Codruţa Kovesi pentru un nou mandat în fruntea DNA.

Procurorii DIICOT au anunţat miercuri că doi cetăţeni israelieni, Weiner Ron şi Geclowicz David, au fost arestaţi pentru transfer neautorizat de date informatice şi operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice în cazul încercării de intimidare a procurorului şef DNA.

Sursa citată anunţă că există suspiciunea rezonabilă că pe parcursul lunii martie 2016, două persoane care ocupau poziţii de conducere în cadrul unei firme israeliene, cu puncte de lucru atât în Tel Aviv/Israel cât şi în Londra/UK, împreună cu mai mulţi angajaţi ai firmei, printre care şi cei doi inculpaţi, Weiner Ron şi Geclowicz David, au constituit un grup infracţional organizat în scopul comiterii de infracţiuni de hărţuire şi infracţiuni informatice. „În fapt în efectuarea de multiple apeluri telefonice cu caracter ameninţător şi hărţuitor, producătoare de temeri, precum şi atacuri de tip phishing, în vederea sustragerii credenţialelor de acces şi ulterior compromiterii de conturi de poştă electronică, activităţi urmate de violarea secretului corespondenţei, copierea şi transferul fără drept a conţinutului acestora”, se arată într-un comunicat de presă al DIICOT.

Reţeaua era bine organizată, iar potrivit datelor furnizate de procurori, căsuţele de e-mail ale unor apropiaţi ai Laurei Codruţa Kovesi au fost sparte.

Cei doi angajaţi ai firmei Black Cube arestaţi în România sub acuzaţia de acte de intimidare a Codruţei Kovesi, procurorul-şef DNA, au fost solicitaţi de autorităţile române să investigheze acte de corupţie în instituţii, ei reuşind să facă “progrese importante”, susţine compania israeliană.

Valeriu Motoc