7.8 C
București
marți, 26 octombrie 2021 - 23:54

Laura Codruța Kovesi, ținta unor atacuri de compromitere. Familia și anturajul, spionate informatic. DOCUMENT

spot_img

Șefa Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a fost ținta unor tentative de compromitere, prin spionarea informatică a trei persoane din anturajul și familia sa.

Patru israelieni sunt anchetați de DIICOT în acest dosar în care deja doi dintre atacatori au fost arestați în urmă cu trei zile. Doi dintre suspecți, Dan Zorella și Avi Yanus, foști ofițeri de informații, sunt co-fondatori și directori executivi ai firmei israeliene de investigații private Black Cube, companie în care a activat Meir Dagan – fost director Mossad (spionajul israelian) în perioada 2002-2011, notează RISE Project.

Potrivit procurorilor, aceștia, împreună cu mai mulți angajați ai companiei Black Cube, printre care Ron Weiner și David Geclowicz, „au constituit un grup organizat în vederea comiterii mai multor infracțiuni de hărțuire și infracțiuni informatice constând în efectuarea de multiple apeluri cu caracter amenințător (…) precum și atacuri de tip phishing (înșelătorii electronice – n.n.) în vederea sustragerii credențialelor de acces și ulterior compromiterii conturilor de poștă electronică, activițăți urmate de violarea secretului corespondenței, copierea și transferul fără drept al conținututului acestuia”.

Ron Weiner și David Geclowicz, au fost arestați deja de un judecător de drepturi și libertăți de la Tribunalul București. Weiner este cel care răspundea efectiv de partea informatică a operațiunii, susțin procurorii, în timp ce Geclowicz contacta persoane din anturajul și familia persoanei publice vizate – ambii fiind coordonați din centrala firmei pentru care lucrau. Pe parcursul lunii martie, cei doi au reușit să spargă trei dintre conturile de email ale apropiaților lui Kovesi.

CITEȘTE AICI DECIZIA DE ARESTARE A ISRAELIENILOR

Contactat de RISE Project, procurorul șef al DIICOT, Daniel Horotniceanu, a declarat că cercetările sunt în faza preliminară acum: „La momentul acesta e clasificată toată verificarea. Este doar investigație, nu o cercetare penală ca atare. E destul de dificil să vă dau date din această cauză”. Șeful DIICOT a adăugat că anchetatorii din subordinea sa nu știu încă cine e beneficiarul activităților de spionaj, adică cine a angajat firma israeliană Black Cube.

Cu sucursale în Londra și Paris, Black Cube a fost fondată în 2010 în Tel Aviv de către cei doi foști ofițeri de informații israelieni, Dan Zorella și Avi Yanus. Compania oferă servicii juridice și de intelligence. Și-a câștigat renumele reprezentând în instanță afaceriști acuzați de infracțiuni economice, iar The Wall Street Journal nota în 2015 că angajații firmei au fost implicați în operațiuni private de contraspionaj cibernetic, infiltrându-se în rețele de hackeri, mai scrie RISE Project.

Meir Dagan, fostul șef al Mossad între anii 2002 și 2011, a fost președintele de onoare al firmei până acum două săptămâni, când a murit (17 martie 2016). În afacere, activează mai mulți foști ofițeri de spionaj și contraspionaj din Israel.

Andi Topală