9.1 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024 - 7:52
No menu items!

INS: Scumpirile au anulat orice creștere a veniturilor salariale în februarie

spot_img

INS: Scumpirile au anulat orice creștere a veniturilor salariale în februarie

Câștigul salarial mediu net a crescut, în luna februarie față de ianuarie, cu 0,3%, dar raportat la inflație s-a înregistrat o stagnare. Față de aceeași lună a anului trecut, câștigul real a fost negativ în raport cu evoluția prețurilor, chiar dacă statistic s-a produs o creștere de 5,5%, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

Câștigul salarial cuprinde salariile, respectiv drepturile în bani și în natură cuvenite salariaților pentru munca lor, sporurile și indemnizațiile, banii pentru concedii și zile libere legale, premiile, primele de vacanță și tot restul sumelor plătite din fondul de salarii.

Câștigul salarial mediu net  a înregistrat cel mai mare avans, în luna februarie față de ianuarie, în industria tutunului, de aproape 42%, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Pe următorul loc în privința creșterii a fost domeniul farmaceutic, unde câștigul salarial mediu net a urcat cu aproape 11% față de prima lună a acestui an.

Astfel, câștigul salarial mediu net a fost mai mare cu 5 lei față de ianuarie, respectiv de 1.553 lei. Asta înseamnă un avans de 0,3%. Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor din tutun (4.731 de lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (844 de lei).

În raport cu evoluția prețurilor însă, nu s-a înregistrat o creștere reală a veniturilor salariale, ci o stagnare față de prima lună a acestui an. Per ansamblu, în luna februarie 2013, în majoritatea activităților din economie nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mic decât în luna precedentă, din cauza nerealizării producției sau a încasărilor mai mici. Și dificultățile financiare și concediile fără plată au contribuit la această situație.

Cele mai importante scăderi ale câștigului salarial mediu net au fost în extracția petrolului și a gazelor naturale, în tipărirea și reporoducerea pe suporturi a înregistrărilor și extracția minereurilor nemetalifere, dar și în fabricarea calculatoarelor.

Reduceri la fel de importante ale câștigurilor au fost și în activitățile auxiliare pentru transport, în fabricarea substanțelor chimice, colectarea și epurareaelor uzate, fabricarea hârtiei sau fabricarea de mașini. În aceste domenii, scăderile au fost între 10% și 2%.

În privința creșterii, cele mai importante au fost în fabricarea produselor din tutun (41,8%), fabricarea produselor farmaceutice, activități de asigurări și fonduri de pensii (între 8% și 11%) și în industria metalurgică și tehnologia informației, telecomunicații, extracția cărbunelui, transporturi aeriene sau intermedieri financiare (între 3,5% și 7,5%).

Potrivit INS, în sectorul bugetar s-au înregistrat ușoare scăderi ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă în sănătate și asistență socială (-0,3%) și învățământ (-0,2%). La polul opus, ușoare creșteri s-au înregistrat în administrația publică (+1%), ca urmare a majorării salariului minim pe economie și a promovărilor în gradul profesional.

Față de februarie 2012, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,5%, dar raportat la inflație, câștigul real a scăzut cu 0,1%.

Cosmina Croitoru