3.7 C
București
luni, 6 decembrie 2021 - 22:43
No menu items!

Cine a fost Giuseppe Verdi?

spot_img

Cine a fost Giuseppe Verdi?

Giuseppe Fortunino Francesco Verdi a fost un compozitor italian, vestit pentru creațiile muzicale de operă.

Născut în apropiere de Parma, Italia, din părinţi fermieri, Giuseppe a luat de mic lecții de muzică de la organistul din comună, exersând acasă la o imitaţie de clavecin. A avut norocul să fie luat sub aripa protectoare a unui iubitor de muzică, prieten de familie, care i-a plătit lecții de muzică la nivel ridicat.

Când s-a prezentat la Conservatorul din Milano a fost respins, deoarece depășise limita de vârstă pentru un student de conservator şi s-a întors la Busseto, unde a primit postul de maestru de muzică al comunei. A început să compună muzică de operă, debutând la Teatrul din Milano cu succes.

După triumful de la Scala cu opera Nabucco, a început perioada în care Verdi a muncit “ca un ocnaș”, pentru a satisface cererile diverselor teatre de operă din Italia.

După ce a compus treisprezece opere într-un ritm susținut, a compus trei capodopere succesiv, cunoscute sub numele de “Trilogia populară” şi apoi „Vecerniile siciliene” cu succes de nedescris. Împodobit cu faimă, Verdi s-a stabilit la proprietatea “Sant’ Agata”, unde a locuit cea mai mare parte a timpului. Deşi a fost numit senator în parlamentul italian, și-a continuat activitatea muzicală și a creat opera „Forța destinului”, iar, pentru festivitățile prilejuite de deschiderea Canalului de Suez, a compus opera Aida.

După compunerea operei buffă, s-a retras, luându-şi adio de la activitatea componistică, iar, după moartea soţiei sale, s-a stins din viață la Milano.

Roxana Mera