11.5 C
București
luni, 20 mai 2024 - 8:06
No menu items!

Înmatricularea auto în anul 2022. Ce acte sunte necesare și cum se poate face

spot_img

În ceea ce privește înmatricularea auto în anul 2022, anul acesta, eliberarea unui duplicat certificat de înmatriculare, dar şi păstrarea numărului, pot fi realizate online. Înmatricularea unui autovehicul se face la Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor (DRPCIV) din toate judeţele ţării, instituţii aflate în subordinea Prefecturilor.

Înmatricularea unei mașini costă, în acest an, aproximativ 100 de lei pentru transcrierea mașinilor înmatriculate în România (reînmatriculare / transcriere vehicul), însă dacă mașina este adusă din străinătate, este necesară în plus autenticitatea RAR, iar prețul pentru înmatriculare va depăși 600 lei.

Înmatricularea unui autovehicul se referă fie la înmatricularea unui autovehicul nou, fie la transcrierea dreptului de proprietate, dar şi în cazurile în care actele oficiale emise de DRPCIV, cum ar fi certificatul de înmatriculare, au fost furate, pierdute sau distruse.

În cazul înmatriculării unui autovehicul nou, proprietarul va primi de la dealerul de la care a achiziţionat maşina, majoritatea actelor necesare pentru înmatriculare, cu excepţia documentelor de la serviciul local de impozite şi taxe din cadrul Primăriei.

Actele necesare înmatricluării sunt:

  • Cererea înmatriculare auto;
  • Fişa de înmatriculare completată cu datele proprietarului şi având viza Serviciului de Taxe şi Impozite din cadrul Primăriei (în cazul înscrierii în certificatul de înmatriculare şi a altei persoane, se va depune şi fişa de înmatriculare completată cu datele acesteia);
  • Dovada plăţii contravalorii certificatului de înmatriculare – 49 lei 
  • Actul de identitate al solicitantului, în original şi în copie;
  • Copia după contractul RCA încheiat pe numele proprietarului vehiculului, în termenul de valabilitate al acestuia;
  • Documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului, în original şi în copie;
  • Cartea de identitate a vehiculului, în original şi copie;
  • Chitanță pentru taxa plăcuţelor cu numărul de înmatriculare