12.2 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 14:19
No menu items!

Trupele ruse din Transnistria au desfășurat exerciții de luptă. Au fost implicate aproximativ 100 de unități de echipament militar

spot_img

Grupul Operațional al Trupelor Ruse (GOTR) din Transnistria a efectuat exerciții de pregătire pentru luptă se arată, marţi, într-un comunicat al serviciului de presă al Districtului militar Vest al Federaţiei Ruse, în subordinea căruia intră şi contingentul de militari ruşi ce staţionează în stânga Nistrului, relatează agenţia de presă rusă Interfax. Evenimentul a fost de natură planificată, în el fiind implicate aproximativ 100 de unități de echipament militar, se mai menționează în comunicat.

„În cadrul instruirii s-au realizat acțiuni cu privire la primirea armelor și echipamentelor, pregătirea echipamentelor pentru părăsirea flotei de vehicule de luptă și deplasarea în zone de concentrare, unde, în cadrul exercițiilor, s-a acordat atenție principală problemelor de camuflaj, echipare de tragere, poziții și pregătirea echipamentului pentru marș”, a declarat serviciului de presă al Districtului Militar de Vest al Rusiei.

Anunţul despre exerciţiile GOTR, grupare creată pe rămăşiţele fostei Armate a 14-a sovietice în Transnistria, vine după ce, luni, fostul deputat al Platformei DA Chiril Moţpan a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că, între 24 şi 30 ianuarie, trupele ruse din Transnistria planifică exerciţii militare de amploare în zona oraşului Bender (Tighina).

Anterior, ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat că Washingtonul ia în considerare posibilitatea unui atac rusesc asupra Ucrainei din Transnistria.

Moţpan, fost preşedintele al Comisiei parlamentare pentru securitate, afirmase luni că militarii ruşi staţionaţi în Transnistria vor „simula atacuri asupra localităţilor Căuşeni, Varniţa, Gura Bâcului şi asupra orașului Chişinău”, potrivit portalului Nokta.md.

„Nou-numitul vicepremier pentru integrare ar putea să nu fie nici măcar informat despre intenţiile separatiştilor şi ale trupelor ruse dislocate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova”, a spus fostul deputat, apreciind că Republica Moldova se află într-o situaţie „extrem de dificilă” în contextul tensiunilor legate de Ucraina, transmite Agerpres.

Serviciul de informaţii al armatei ucrainene anunţase recent că serviciile speciale ruse ar pune la cale provocări împotriva propriilor militari dislocaţi în Transnistria pentru a da vina pe Ucraina.