15.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024 - 14:55
No menu items!

Ingrediente bombă într-un studiu american: schimbările climatice lovesc mai dur bebelușii și mamele de culoare

spot_img

Femeile însărcinate expuse la temperaturi ridicate sau poluarea aerului au mai multe șanse să aibă copii prematuri, subponderali sau nenăscuți, potrivit unui nou studiu care examinează datele de la peste 32 de milioane de nașteri din Statele Unite, citat de The New York Times. Efectele lovesc cel mai dur populația afro.

Cercetarea, publicată joi în JAMA Network Open, parte a Jurnalului Asociației Medicale Americane, prezintă unele dintre cele mai răspândite dovezi care au legat consecințele schimbărilor climatice de vătămarea copiilor nou-născuți. Și se adaugă la creșterea dovezilor că minoritățile suferă disproporționat din cauza poluării și încălzirii globale.

„Știm deja că aceste rezultate ale sarcinii sunt mai proaste pentru femeile de culoare”, a spus Rupa Basu, șeful secției epidemiologice aeriene și climatice pentru Oficiul de Evaluare a Pericolelor pentru Sănătate și Mediu din California și unul dintre autorii lucrării. „Aceste expuneri sunt și mai accentuate”.

„Mamele negre contează”, a adăugat Bruce Bekkar, un medic ginecolog și obstetrician pensionat, coautor și membru al consiliului de administrație al Campaniei pentru acțiuni climatice, un grup de advocacy din San Diego. „Este timpul să acordăm cu adevărat atenție grupurilor care sunt deosebit de vulnerabile.”

Autorii au analizat 57 de studii publicate din 2007 și au descoperit o relație între căldura sau poluarea aerului și rezultatele nașterilor în Statele Unite. Patru studii au descoperit că temperaturile ridicate erau legate de un risc crescut de 8,6%, la 21%. Greutățile scăzute la naștere au fost, de asemenea, mai frecvente pe măsură ce temperaturile au crescut.

Autorii au analizat două studii care au examinat legătura dintre temperaturi mai ridicate și nașteri. S-a constatat că fiecare creștere a temperaturii de 1 grad Celsius în săptămâna anterioară a corespuns cu o probabilitate de 6% mai mare de naștere între mai și septembrie. Ambele studii au constatat disparități rasiale în numărul de nașteri.

Lucrarea a căutat, de asemenea, cercetări care examinează efectele sarcinii din expunerea mai mare la două tipuri de poluare a aerului: ozonul, cunoscut și sub denumirea de smog, și particule minuscule numite PM 2.5. Ambele tipuri de poluare devin tot mai frecvente pe măsură ce schimbările climatice continuă, au spus autorii.

Marea majoritate a studiilor analizate în lucrare au concluzionat că ozonul și PM 2,5 sunt, de asemenea, asociate cu nașteri premature, greutăți scăzute la naștere și nașteri. Un studiu a constatat că expunerea ridicată la poluarea aerului în ultimul trimestru de sarcină a fost legată de o creștere de 42 la sută a riscului de naștere.

Majoritatea studiilor care au examinat legătura dintre poluarea aerului și nașterea prematură sau greutatea scăzută la naștere au constatat că riscurile erau mai mari pentru mamele negre.

Chiar nașterea prematură și greutatea scăzută a nașterii pot avea consecințe care durează o viață, afectând astfel de lucruri precum dezvoltarea creierului și vulnerabilitatea la boli, potrivit lui Nathaniel DeNicola, un alt autor al lucrării și profesor asistent de obstetrică și ginecologie la Școala Universității George Washington. Medicina și Științele Sănătății.

„Chiar acest lucru a creat scena pentru o întreagă generație”, a spus dr. DeNicola.

Problema depășește politica de mediu sau de îngrijire a sănătății, potrivit Adrienne Hollis, om de știință senior în domeniul justiției climatice și al sănătății pentru Uniunea Oamenilor de Știință. Afro-americanii au mai puține șanse să aibă o asigurare de sănătate, mai puțin probabil să aibă acces la alimente sănătoase, mai puțin probabil să aibă acces la spațiul verde pentru a-i proteja de valurile de căldură și e mai probabil să trăiască aproape de sursele de poluare. Dr. Hollis a spus că aceste probleme nu pot fi rezolvate în mod izolat.