18.1 C
București
marți, 28 mai 2024 - 13:54
No menu items!

Inflaţia creşte peste prognoza Băncii Centrale

spot_img

În septembrie preţurile au crescut cu 1,18% ridicând rata anuală a inflaţiei la maximul din acest an, 5,33%, mult peste ţinta Băncii Naţionale a României, informează Institutul Naţional de Statistică (INS).

Raportat la luna august, preţurile mărfurilor alimentare au crescut în septembrie cu 2,3%, cele ale mărfurilor nealimentare cu 0,6%, iar tarifele serviciilor au crescut cu 0,4%, se afirmă într-un comunicat INS..

Dintre alimente, cel mai mult s-au scumpit legumele (cu 9,85% faţă de august), de departe cea mai mare creştere a preţurilor fiind consemnată la cartofi: 27,4%. Preţul fructelor a urcat cu 5,04%, iar cel al ouălor cu 7,23%.

În ceea ce priveşte mărfurile nelimentare, creşteri mai mari au fost consemnate la gaze (2,83%) şi combustibili (1,57%).

În comunicatul INS se mai afirmă că în ultimele 12 luni, creşterea medie a preţurilor pe total faţă de precedentele 12 luni (octombrie 2010 – septembrie 2011) determinată pe baza indicelui preţului de consum (IPC) este de 3,0%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este de 3,1%”.

Banca Naţională a României prognozează pentru acest an o rată a inflaţiei de 3,2%, ţinta fiind de 3%, cu interval de variaţie de plus/minus un punct procentual.

La începutul lunii august BNR a anunţat că menţine prognoza pentru inflaţia la final de an, de 3,2% în acest an şi 3% în 2013, dar a subliniat că riscurile la care este supusă economia acţionează, în mare măsură, în direcţia depăşirii acestor niveluri, printre care preţurile internaţionale la materii prime şi alimente, aplicarea reformelor, ajustarea fiscală şi tensiunile politice. (S.S.)