9.6 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 0:35
No menu items!

Primele rețineri în dosarul rețetelor false

spot_img

Un număr de 13 persoane, printre care mai mulţi farmacişti şi reprezentantul unei firme care intermedia vânzarea de medicamente, au fost reţinute, marţi seară, în dosarul eliberării de reţete false, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Procurorii susţin că medicii şi farmaciştii din cadrul aceleiaşi reţele farmaceutice au fraudat bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) prin compensarea frauduloasă a contravalorii unor reţete false, producând un prejudiciu de aproximativ 1,6 milioane de lei.

Medicii sunt acuzaţi că falsificau reţete, prescriind tratamente pe numele unor pacienţi care nu fuseseră consultaţi. Rețetele erau trimise unor farmacişti din cadrul aceleiaşi reţele farmaceutice, în baza unor înţelegeri, care falsificau semnăturile beneficiarilor şi le decontau la CNAS, banii fiind spălaţi prin introducerea într-un circuit comercial licit.

Farmaciștii ar fi obținut și ei un profit personal din comisioanele încasate pentru vânzarea acestor produse. Un alt mod de operare consta în aceea că medicul prescria reţete cu acoperire într-o situaţie reală, în urma consultării reale a pacienţilor.

Ar fi fost eliberate astfel peste 4 000 de reţete false. Medicii sunt acuzaţi de corupţie şi înşelăciune pe numele unor pacienţi care nu au fost consultaţi şi nici un au solicitat vreun tratament, unii dintre „beneficiarii” tratamentelor administrate de aceştia fiind persoane decedate.

În cursul zilei de marţi au fost efectuate şase percheziţii în Bucureşti, după ce, în perioada martie 2012, în aceeaşi cauză au mai fost efectuate 27 de percheziţii domiciliare.