6.1 C
București
luni, 25 octombrie 2021 - 7:53

Indicele ROBOR nu se mai oprește din creștere

spot_img

ROBOR creşte până la noi valori record ai ultimilor trei ani şi opt luni, atât pe indicele la trei luni şi cât şi la ROBOR pe șase luni.

ROBOR la trei luni a crescut la 2,92%, maximul ultimilor trei ani şi opt luni. Este cea mai ridicată valoare din 13 octombrie 2014, când ROBOR la trei luni a fost cotat tot la 2,92%.

ROBOR la şase luni a crescut la 3,03%, un nou maxim al ultimilor trei ani şi opt luni (30 septembrie 2014 când BNR a anunţat un nivel de 3,03%). Primele patru bănci din sistemul bancar lucrează cu dobânzi legate de indicele de referinţă Robor la 6 luni.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.

BCR, Banca Transilvania, BRD şi Raiffeisen Bank sunt primele patru bănci din sistem din punct de vedere al activelor deţinute care acordă împrumuturi ipotecare sau de nevoi personale cu dobânda legată de Robor 6M. În cazul persoanelor juridice, împrumuturile, majoritare de tip revolving, au dobânda legată de Robor 3M.

Evoluţia dobânzilor pe piaţa monetară este de obicei corelată cu evoluţia randamentelor la titlurile de stat. Dobânzile interbancare au scăzut puternic anul trecut, iar Robor la 3 luni a înregistrat în septembrie şi în octombrie 2016 un nivel minim istoric de 0,68% pe an.

Emanuel Stan