1.4 C
București
joi, 9 decembrie 2021 - 13:01
No menu items!

Încrederea în Biserică a scăzut sub 60 la sută (sondaj)

spot_img

Pentru prima dată în ultimii 25 de ani, încrederea românilor în Biserică a scăzut sub 60 de procente. Aceasta este concluzia celui mai recent sondaj realizat de IRES, citat de stirileprotv.ro

Românii chestionați spun că se simt deranjați de faptul că li se cer bani atunci când se căsătoresc, când merg să boteze un copil ori să-și îngroape morții. În plus, atitudinea preoților, imediat după tragedia de la Colectiv, i-a îndepărtat și mai tare de biserica ortodoxă, în special pe tineri, notează autorii sondajului.

În 2003, de exemplu, cota de încredere a românilor în Biserică era la 90 la sută, mai mult decât în orice altă instituție. După o ușoară scădere, în 2011 a avut o revenire la 84 de procente. Apoi încrederea s-a scufundat, la propriu. A ajuns astăzi la 58 la sută. Este cel mai jos punct atins de Biserică de când se fac astfel de măsurători în România, spun sociologii.

Sondajul celor de la IRES a mers însă mai departe. I-au întrebat pe oameni câtă încredere au în preoți: doar 14% au declarat “foarte multă”, 37%  – multă. Împreună, aceste două răspunsuri însumează 51%, sub cele 58 de procente ale bisericii. Restul – 47 de procente – și-au pierdut încrederea, iar 2% sunt nehotărâți.

R.D.