23 C
București
sâmbătă, 18 septembrie 2021 - 23:13

Înalta Curte de Casație și Justiție confirmă mandatul de arestare dat pe numele lui Radu Mazăre

spot_img

Înalta Curte de Casație și Justiție, printr-un complet condus de judecătorul Ionuț Matei, a confirmat mandatul de arestare emis inițial, în lipsă, pe 10 ianuarie 2018, pe numele fostului primar al Municipiului Constanța, Radu Mazăre. 

Adus în fața instanței după extrădarea din Madagascar, Radu Mazăre a refuzat să facă orice fel declarație în fața judecătorilor, fiind totodată conștient că va rămâne după gratii. Asta pentru că i-a cerut avocatei sale, Ioana Focșa, să nu combată, avocata arătând că după discuția cu clientul său a decis să lase la aprecierea completului de judecată dacă se impune menținerea mandatului de arestare.

Fostul primar de Constanța a primit mandat de arestare în lipsă în acest dosar, cunoscut public drept dosarul Polaris, imediat după ce a fugit din țară în Madagascar, în decembrie 2017. 

 Între timp însă, pe 3 mai a.c., Radu Mazăre a fost condamnat la 5,6 de închisoare pentru mai multe fapte de luare mită și abuz în serviciu în dosarul Polaris, pedeapsă la care s-a adăugat un spor de 1/3 din totalul celorlalte pedepse stabilite prin prezenta hotărâre, respectiv 4 ani şi 4 luni închisoare, rezultând o sentință finală de 9 ani şi 10 luni închisoare pentru fostul primar. Sentința nu este definitivă, putând fi atacată la Completul de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție. 

În afară de dosarul Polaris, Radu Mazăre a mai fost condamnat, definitiv de data aceasta, în februarie a.c., tot de Înalta Curte de Casație și Justiție la nouă ani de închisoare în dosarul retrocedărilor ilegale, speță în care a fost judecat alături de Cristi Borcea, condamnat și el la cinci  de închisoare.  

                                                                                                                                                                                                   Eduard Colison