18.9 C
București
duminică, 14 aprilie 2024 - 2:22
No menu items!

În scandalul facturilor uriașe din această iarnă, ministrul Energiei Virgil Popescu spune că furnizorii nu au voie să mărească prețurile la gaz

spot_img

Furnizorii nu aveau voie să mărească prețul energiei dacă au stabilit un preț fix timp de un an, de la 1 iulie anul acesta, a spus ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Popescu a adăugat că a demarat controale la toți furnizorii, împreună cu ANRE și Protecția Consumatorului.

Nu aveau voie să mărească prețul pentru că în luna mai au anunțat oferta de la 1 iulie. Compania respectivă a anunțat prețul, cu preț fix pe un an de zile. Dacă tu modifici prețul și ai anunțat că e preț fix pe un an de zile, intri sub incidența a două legi: una e legea protecției consumatorului la ofertă înșelătoare, care nu are amendă așa de mare, a doua este amendă între 5 și 10% pe cifra de afaceri pe legea energiei, pe același lucru: ofertă înșelătoare”, a declarat, luni seară, Virgil Popescu.

Ministrul Energiei a mai spus că societățile nu au nicio șansă să mărească facturile „decât dacă vor să ia amenzi între 5 și 10%, iar la nivelul acelei companii, credeți-mă că sunt sume fabuloase, care o să îi afecteze”.

Specialiștii avertizează că românii ar trebui să se aștepte la măriri masive la factură în lunile de iarnă, chiar cu 80%. Prețul gazelor naturale a explodat, iar importurile au crescut anul acesta până la 20% pe fondul diminuării producţiei interne, potrivit ultimelor date ale Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Marilena Nedelcu