20.1 C
București
vineri, 17 septembrie 2021 - 4:55

Ne așteaptă o iarnă grea. Facturile la gaze ar putea creşte şi cu 80% față de anul trecut

spot_img

Specialiștii avertizează că românii ar trebui să se aștepte la măriri masive la factură în lunile de iarnă. Prețul gazelor naturale a explodat, iar importurile au crescut anul acesta până la 20% pe fondul diminuării producţiei interne, potrivit ultimelor date ale Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Aceasta, în ciuda faptului că România este al doilea producător de gaze din UE.

Această creştere a importurilor s-a suprapus peste o scădere de 10% a producţiei de gaze.

Calculele ZF făcute pe baza datelor din rapoartele ANRE arată o situaţie alarmantă pe piaţa gazelor. Astfel, în primele cinci luni ale anului consumul intern a crescut cu aproape 10%, importurile din Rusia s-au majorat cu peste 20%, exporturile de gaze din România, unde intră şi tran­zi­tul, au crescut de circa 20 de ori, iar producţia internă a scăzut.

Pe pieţele internaţionale, preţul a explodat. De la 18 euro pe MWh în primul trimestru al anului, contractele pe gaze pe bursa de la Viena, CEGH, pentru ultimul trimestru se încheie la peste 47 de euro pe MWh.

Analiza preţurilor din noile abonamente lansare de furnizorii de gaze arată că scumpirile cu care s-ar putea confrunta populaţia sunt şi de 80% faţă de anul trecut.

C.D.