26.7 C
București
marți, 9 august 2022 - 1:41
No menu items!

În ce condiții se vor închide școlile în România

spot_img

Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, susține că redeschiderea școlilor va însemna și o monitorizare atentă a cazurilor de Covid-19. Astfel, dacă doi elevi dintr-o clasă se îmbolnăvesc, atunci se trece în sistem online, iar dacă mai mulți profesori se îmbolnăvesc, atunci școala se închide cu totul. 

În contextul redeschiderii şcolilor, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a explicat că un elev care va prezenta la şcoală simptome asemnătoare celor prezente la îmbolnăvirea cu COVID ar trebui să beneficieze de un test COVID gratuit. „Ar putea fi un triaj triplu, odată părinţii care observă semne, apoi un test rapid antigen şi, pentru confirmare, un test PCR”, a spus Sorin Cîmpeanu, la Antena 3.

„Este important ca în fiecare şcoală să existe o persoană cu competenţe medicale care să facă aceste teste, sau să faciliteze accesul pentru un astfel de test. Din păcate, nu este un lucru simplu de făcut, ştiut fiind public stadiul în care ne găsim în ceea ce priveşte personalul medical”, a completat ministrul educaţiei.

În următoarele două zile Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii vor emite un ordin comun în care se vor regăsi toate normele care vizează redeschiderea şcolilor. „Trebuie să fie un ordin foarte simplu şi nu ca cel precedent de 50 de pagini, greu de înţeles. Trebuie să fie un ordin de până la 10 pagini, în care lucrurile să fie explicate clar pentru a putea fi aplicate. Toate aceste lucruri au fost discutate cu ministrul sănătăţii şi am ajuns amândoi la aceeaşi concluzie”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

„Ne gândim ca, din perspectiva procesului educațional, în varianta în care apar două cazuri într-o clasă să fie suspendată activitatea în acea clasă. Dacă apare un singur caz să nu fie suspendată activitatea, dar să se facă testarea. La cel puțin două cazuri se suspendă activitatea în clasa respectivă, nu în școală.

Dacă, însă, sunt mai multe clase în care, în fiecare, apar mai mult de două cazuri, se suspendă activitatea în întreaga școală.

Dacă sunt doi profesori care au o mișcare mai accentuată în interiorul școlii, care sunt depistați „pozitiv”, atunci se trece la suspendarea cursurilor întreaga școală”, a mai spus Cîmpeanu la Antena 3.