15.3 C
București
joi, 2 mai 2024 - 0:40
No menu items!

Năsui, după ce a oprit finanțarea participării la târguri: Nu accept risipirea banilor publici

spot_img

Cele mai mari contracte ale Ministerului Economiei sunt cele care finanțează pariciparea unor companii la târguri internaționale, a afirmat ministrul Economiei Claudiu Năsui, indicând faptul că se dau comisioane mari și se risipesc banii publici.

Elementele principale ale mesajului postat de Claudiu Năsui pe Facebook:

  • Care credeți că sunt cele mai mari contracte ale ministerului economiei? Investiții? Consultanți pentru puzderia de companii de stat, marea majoritate cu probleme mari? Lucrări în clădirea-monument istoric lăsată în paragină pe o arteră principală a Bucureștiului (Calea Victoriei)? Nu. Cele mai mari contracte sunt pentru participarea câtorva firme la târguri pe banii statului, iar asta chiar și în pandemie.
  • În prima zi când am ajuns la minister, pe 24 decembrie, am primit de tot felul de cereri să semnez documente. Inclusiv contracte care angajează bani publici sau pornesc tot felul de licitații. Toate mi se spunea că erau „extrem de urgente”. Fără ele se bloca totul. Iar toate trebuiau semnate imediat, pe loc. Fără să am timp să consult documentația propriu-zisă. Nici măcar nu aveam echipă. Evident, nu am semnat nimic, pentru că nu cred în astfel de presiuni.
  • Am cerut, însă, o situație cu toate contractele pe care le-a încheiat ministerul anul trecut cu valoarea de peste 5.000 euro. Contracte pe care le vom face publice pe site-ul ministerului în curând.
  • Care credeți că sunt cele mai bănoase contracte ale ministerului economiei? Un minister mare după toate standardele. Ei bine, este un contract cu Xtra Expo SRL, de peste 2,8 milioane de lei pentru participarea la un târg în Köln. Nu investiții, nu gândire pe termen lung, ci participarea la târg pe banii statului.
  • La un cost de 2,8 milioane de lei, ne-am gândi că au participat multe firme românești la acel târg. Câte credeți că au participat? 23 firme. Da, ați citit bine: 23 firme pentru un târg de 7 zile. Adică peste 122.000 lei per firmă.
  • Organizatorul care își ia un comision consistent. Comision, calculat pe valoarea contractului. Cu cât este mai mare suma, cu atât câștigă mai mult. Așa că la ce folos să fie ieftin?
  • Al doilea cel mai mare contract al ministerului economiei este tot pentru participarea la un târg: Fashion Week în Paris. Ne-a costat 2.541.730,82 lei și au participat 34 firme. Organizatorul este aceeași firmă ca la primul contract.
  • Următorul contract? Tot Paris Fashion Week dar, de data asta, a doua ediție, din octombrie 2020 (în plină pandemie). Contractul este de 1.970.652,34 lei și au participat 20 firme. Organizator? Ați ghicit: aceeași firmă.
  • Nu știu nimic de acea firmă. Văd doar că are multiple contracte cu ministerul, nu am încă cifra finală câte, deocamdată am reperat încă vreo 8. Câți bani face această companie din banii statului? Doar la primul contract comisionul a fost de 348.670 lei. La următoarele a fost de 245.140 lei și 209.440 lei. Toate astea într-un an cu pandemie și buget de austeritate.
  • Curtea de Conturi a semnalat în rapoartele sale nereguli referitoare la aceste târguri. De la modul de selecție a companiilor, la rezultatele efective pentru economia României. Voi reveni cu mai multe detalii după ce am o discuție și cu ei, inclusiv referitor la asta. Deocamdată, am văzut doar ce au scris în rapoartele din anii anteriori.
  • Nu voi accepta niciodată risipirea banului public, oricare ar fi atacurile la persoana mea care vor veni din cauza asta. Ministerul economiei trebuie să fie un sprijin pentru întreaga economie, nu doar pentru cei care știu să navigheze culoarele întortocheate ale statului. Iar asta ales într-un an care se anunță a fi foarte greu economic în care fiecare leu contează.

Mesajul ministrului apare în contextul în care Mihai Ionescu, co-președinte al Consiliului de Export și președinte executiv al Asociației Naționale a Exportatorilor și Importatorilor din România (ANEIR), l-a acuzat de sabotaj pe Năsui, într-o scrisoare de marți către Administrația Prezidențială, potrivit publicației Hotnews. „S-a încercat în toată luna ianuarie (prin secretarii de stat din minister, prin patronatele afectate) să primim explicațiile d-lui ministru la măsurile aberante, dar nu a fost posibil”, se arată în această scrisoare. Exportatorii spun că este gravă lipsa de experiență managerială a ministrului Năsui, iar „pagubele acestui sabotaj sunt imense”.

Potrivit exportatorilor, Claudiu Năsui a sistat pentru anul 2021 finanțarea programului de promovare a exporturilor, program reglementat prin OUG 120/2002, deși anul trecut a fost convenit cu mediul de afaceri participarea la circa 100 de târguri şi expoziţii internaţionale a peste 1.000 de firme. OUG 120/2002 prevede finanțarea parțială, din fonduri de la bugetul de stat, a unor cheltuieli legate de participarea la aceste târguri, de exemplu suportarea a 50% din cheltuielile privind transportul și cazarea pentru un participant.

Exportatorii îl mai acuză pe Claudiu Năsui și de sistarea ajutorului de minimis acordat prin programul de internaționalizare a firmelor. Deși acest program a fost prelungit de Uniunea Europeană până în 2023, termenul inițial fiind 2020, Guvernul României nu l-a actualizat. Prin acest program se finanța, prin alocație financiară nerambursabilă, atât participări ale operatorilor economici români la târguri și expoziții, cât și la misiuni economice în străinătate. Alocația era de maximum 50 mii lei beneficiar, reprezentând maximum 90% din valoarea cheltuielilor eligibile, pentru un număr maxim de 500 de firme.