16.9 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 22:33

Imunologul Radu Ciornei: România nu va avea o expansiune a COVID ca Italia. Trebuie să respectăm regulile de prevenție

spot_img

Medicul specialist imunolog, dr. Radu Ciornei, este de părere că România nu va avea o expansiune a bolii precum în Italia, argumentând că rata de transmitere a virusului este peste 1, adică fiecare om infectat dă boala altcuiva, dar depinde de fiecare să menţină rata de transmitere constantă.

El spune că rata de transmitere a virusului este un parametru epidemiologic care se numeşte R 0 şi care măsoară gradul de răspândire al bolii în populaţie, potrivit mediafax.ro.

Acesta explică faptul că rata de transmitere a virusului este peste 1, adică fiecare om infectat pasează boala altcuiva. Specialistul este însă convins că această rată de transmitere nu va creşte exagerat în perioada următoare şi că numărul mare de infectări trebuie pus în legătură cu numărul tot mai crescut de teste.

„Este 1,1, între 1,13 – 1,15, a spus domnul Popovici (vicepreş. Societăţii Române de Epidemiologie) el a făcut nişte calcule şi dacă urcăm la 1, 2 am putea avea într-o lună 2600 de cazuri pe zi şi 1.400 de pacienţi în ATI. Noi nu vom avea o expansiune a bolii precum în Italia. Vom avea o evoluţie lungă şi trenantă, eu sunt sigur că acest număr mare de depistări sunt şi din cauza testelor trebuie să fim în expectativă armată, trebuie să ştim că măsurile de siguranţă ne ajută, trebuie să ştim că infectarea este posibilă în orice spaţiu închis”, a spus medicul Radu Ciornei, doctor în Imunologie, microbiologie şi genetică moleculară.

Pe de altă parte, spune medicul Ciornei, depinde de fiecare dintre noi să menţinem această rată de transmitere constantă sau chiar să o aducem sub 1, prin respectarea cu stricteţe a regulilor de distanţare şi igienă.