19.8 C
București
luni, 2 octombrie 2023 - 14:44
No menu items!

ÎCCJ: Bogdan Licu a încălcat dreptul la liberă circulație al fetiței adoptate, Sorina Sacarin

spot_img

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis marți că Parchetul General a încălcat dreptul la liberă circulaţie al Sorinei Săcărin, fetița adoptată anul trecut de o familie de români din SUA, potrivit minutei ședinței.

Dreptul la liberă ciculație, prevăzut de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, a fost încălcat de procurorii care i-au reținut în 2019 pașaportul Sorinei. Procurorul general Bogdan Licu, care s-a ocupat de caz la acel moment, a cerut reținerea pașaportului pe motiv că existau indicii că acesta a fost obținut ” prin mijloace nu tocmai legale”.

În 18 iulie 2019 însă, Judecătoria Slatina a respins cererea lui Licu, arătând că fetița poate părăsi țara cu familia adoptivă. La acel moment, Licu anunța că va face recurs. În recursul judecat astăzi, Curtea Supremă a dat câștig de cauză familiei adoptive a Sorinei Săcărin și a stabilit că ”a fost încălcat dreptul la liberă circulaţie al minorei Săcărin Sorina”, scrie G4Media.

Minuta încheierii nr. 265. Dosar nr. 415/1/2020

Şedinţa din Camera de Consiliu din data de 14 iulie 2020

ÎN NUMELE LEGII

D I S P U N E:

În conformitate cu dispoziţiile art. 3 alin. 5 din Codul de procedură penală, art.2 paragraful 2 din Protocolul nr. 4 la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi art. 13 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, admite plângerea formulată de petenţii Săcărin Ramona Elena şi Săcărin Gabrielîn calitate de reprezentanţi ai minorei Săcărin Sorina împotriva dispoziţiei procurorului privind predarea sub luare de dovadă a paşaportului minorei Săcărin Sorina din conţinutul ordonanţei nr. 2015/P/2019 din data de 26 iunie 2019 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiţie.

Constată că a fost încălcat dreptul la liberă circulaţie al minorei Săcărin Sorina, prevăzut de art. 2 paragraful 2 din Protocolul nr. 4 la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Revocă dispoziţia privind predarea sub luare de dovadă a paşaportului minorei Săcărin Sorina din conţinutul ordonanţei nr. 2015/P/2019 din data de 26 iunie 2019 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiţie.

Ia act că paşaportul a fost restituit minorei Săcărin Sorina, prin reprezentaţii legali Săcărin Ramona Elena şi Săcărin Gabriel, la data de 19 iulie 2019.

Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului.

Definitivă.

Pronunţată în cameră de consiliu, astăzi, 14 iulie 2020.