10.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024 - 13:11
No menu items!

UPDATE. „Ibrahim”, românul terorist din Pitești, reținut de DIICOT pentru promovarea DAESH / FOTO

spot_img

Un terorist din Pitești a fost reținut de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, cu sprijinul Serviciului Român de Informații.

Românul de 39 de ani, cunoscut sub numele de Ibrahim a intrat în atenția SRI încă din anul 2015, „ prezentând indicatori specifici unei persoane aflate într-o etapă avansată a procesului de autoradicalizare”, potrivit serviciului secret.

Concret, românul și-a exprimat în repetate rânduri intenția, și a încercat să convingă și alte persoane, de a se deplasa în Siria pentru a se alătura organizației teroriste DAESH.

Teroristul a adoptat o formă radicală a islamului în timpul șederii sale, timp de mai mulți ani, pe teritoriul unui stat din Uniunea Europeană, unde a dezvoltat legături cu membrii unui grup jihadist din țara respectivă. Întors în România, cetățeanul a desfășurat, în mod conspirat, acțiuni de documentare detaliată asupra unui obiectiv militar de pe teritoriul României cu scopul declarat de a contribui la organizarea unui atentat terorist la acea bază.

Începând cu luna noiembrie a anului trecut, „Ibrahim” a utilizat, pe o rețea de socializare, mai multe conturi personale, prin intermediul cărora a postat și distribuit fotografii cu sigla grupării teroriste DAESH, precum și înregistrări cu atacuri ale DAESH și execuții, prin decapitare și împușcare, cu intenția de a le face cunoscute și de a determina câștigarea de noi adepți capabili să recurgă la săvârșirea aceluiași gen de fapte ca cele a căror promovare prin propagandă a realizat-o.

În primăvara anului 2015, suspectul s-a deplasat în zona unui obiectiv militar de pe teritoriul României,observând cu atenţie căile şi punctele de acces precum şi modalitatea în care acesta este îngrădit.

Datele şi informaţiile respective au fost culese de către suspect în scopul transmiterii ori punerii la dispoziţia unei entități teroriste salafiste şi pro-jihadiste dintr-un stat al Uniunii Europene,grupare ai cărei adepţi au plecat în zona siriano-irkiana pentru a participa la jihad şi care a avut legătura cu persoanele care au revendicat atentatele teroriste de la Paris din 13.11.2015.

  • UPDATE

Surse judiciare au declarat, joi, că românul suspectat de terorism s-ar fi convertit la Islam în 2015, într-o închisoare din Franţa, unde a fost încarcerat pentru comiterea mai multor furturi. Aceleași surse au precizat că, imediat după ce a fost eliberat, acesta s-a întors în țară și ar fi mers în zona Bazei Militare Mihail Kogălniceanu, din Constanţa, pentru a studia căile şi punctele de acces.

Andrei Tudor