16.7 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021 - 20:10

Iarnă fără zăpadă în România

spot_img

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a realizat o estimare sezonieră a temperaturilor şi a cantităţilor de precipitaţii pe teritoriul României pentru lunile ianuarie şi februarie. Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile medii lunare, precum şi distribuţia cantităţilor lunare de precipitaţii, iar fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

Însă, estimările meteorologilor arată că temperaturile vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă și nici la capitolul precipitații nu stăm prea bine: în estul, în sudul și în sud-estul țării abia dacă se apropie de mediile multianuale.

IANUARIE

Temperatura aerului va avea în general valori apropiate de mediile climatologice în centrul, nordul și local în vestul țării, iar, în rest, valorile de temperatură pot fi peste norme.

Cantitățile lunare de precipitații vor fi în general apropiate de mediile multianuale în estul, sud-estul și în sudul țării, iar în restul regiunilor vor avea o tendință de excedent.

FEBRUARIE

Temperatura medie lunară a aerului se va situa în general în limite apropiate de mediile climatologice, exceptând sud-estul, sudul și local vestul țării, unde valorile termice vor fi mai ridicate decât cele normale.

Cantitățile lunare de precipitații vor prezenta în general o tendință spre excedent, exceptând estul, sud-estul și, local, în sudul țării, unde acestea vor fi apropiate de mediile multianuale.