13.3 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 11:23

Cioloș respinge șantajul Austriei pe dosarul migranților

spot_img

Premierul Dacian Cioloș a declarat vineri la Bruxelles că solidaritatea europeană în chestiunea migranților ”nu poate fi câștigată prin amenințări”, în contextul discuțiilor din Consiliul European despre mecanismele de preluare a persoanelor venite din Orientul Mijlociu și Asia, în valul de migrație din 2015, potrivit Agerpres.

Cioloș a explicat că România face parte din categoria statelor care nu acceptă amenințări pentru rezolvarea unor probleme care trebuie soluționate împreună de statele europene.

Acesta s-a referit la afirmația de joi a cancelarului austriac Werner Faymann, care nu a exclus consecințe financiare pentru acele state membre ale UE care nu cooperează în cadrul eforturilor de a redistribui 160.000 de solicitanți de azil între țările Uniunii Europene.

”Nu s-a discutat acest lucru în Consiliu ieri, deci sunt declarații, să spun, personale ale dumnealui. Sigur, eu înțeleg că e nevoie de mai multă solidaritate și, din punctul ăsta de vedere, România a fost clară că e solidară în anumite condiții, în condițiile în care se tratează problema migranților la rădăcină, ca să oprim acest flux migratoriu necontrolat. Însă eu, personal, nu cred că solidaritatea poate fi câștigată prin amenințări indiferent din partea cui ar veni și e clar că facem parte din categoria statelor care nu acceptă astfel de amenințări pentru a rezolva probleme pe care trebuie să le rezolvăm împreună”, a spus Cioloș înainte de începerea celei de a doua sesiuni de lucru a Consiliului European.