17.1 C
București
vineri, 7 octombrie 2022 - 12:02
No menu items!

HoReCa, scutită din nou de plata impozitului la stat pentru 180 de zile

spot_img

Guvernul a adoptat, luni, prin ordonanță de urgență, scutirea de la plata impozitului pentru tot sectorul HoReCa. Actul normativ prevede și alte măsuri în sprijinul mediului economic, definitivate ca urmare a dialogului Guvernului cu reprezentanţii sectoarelor de activitate.

Ordonanța prevede prelungirea măsurii privind scutirea de la plata impozitului specific datorat de operatorii economici pentru o perioadă de 180 de zile, calculată de la data intrării în vigoare a ordonanţei.

De asemenea, s-a prevăzut şi mecanismul de recalculare a impozitului specific datorat, în sensul scăderii acestei perioade de 180 de zile din totalul de 365 zile ale anului fiscal.

O altă măsură luată de Guvern este flexibilizarea condiţiilor de accesare a eşalonării la plată.

„Se creează posibilitatea depunerii cererii de eşalonare şi de către debitorii aflaţi în procedura insolvenţei, condiţia fiind ca până la data emiterii deciziei de eşalonare aceştia să iasă din procedura de insolvenţă. Totodată, se creează posibilitatea acordării eşalonării la plată şi pentru sumele pentru care s-a stabilit răspunderea, potrivit legislaţiei privind insolvenţa şi/sau răspunderea solidară. Măsura este necesară pentru redresarea contribuabililor care se află în dificultate financiară, pentru care eşalonarea la plată reprezintă un real sprijin”, menţionează Guvernul.

Un alt element de noutate, potrivit Executivului, îl reprezintă încetarea obligaţiilor declarative pentru entităţile care au înscrisă în registrul comerţului menţiunea privind inactivitatea temporară sau pentru cele care au suspendată activitatea, pe perioada inactivităţii sau a suspendării activităţii.

„Măsura are ca scop reducerea poverii administrative a contribuabililor care, în prezent, îşi menţin obligaţiile declarative sau pot obţine un regim de declarare derogatoriu dacă solicită, în cazul în care au înscrisă la registrul comerţului inactivitatea sau au suspendată activitatea (cum este cazul profesiilor libere)”, se mai spune în comunicat.

O modificare a Codului fiscal are în vedere instituirea obligaţiei notarilor publici de declarare a tranzacţiilor din transferul dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia situate sub plafonul neimpozabil de 450.000 lei.

Emanuel Stan