4.2 C
București
marți, 9 martie 2021 - 0:31

HoReCa cere Guvernului ca restaurantele să fie deschise indiferent de rata de infectare

HoReCa, domeniul cel mai afectat de pandemie, suferă în continuare.

Cu 80% pierderi din cifra de afaceri in anul 2020, reprezentanții HoReCa trag semnale de alarmă și spun că nu mai au mult până la faliment.

Dacă în urmă cu două săptămâni aceștia solicitau ca restaurantele si cafenelele să fie scoase de sub rata de infecatre de 6 la mie, înregistrând o bătălie câștigată prin deschiderea restaurantelor, dar la o capacitate de nu mai mare de 30%, acum antreprenorii vin cu o nouă solicitare.

Ei cer guvernanților să nu mai depindă de rata de infectare și să li se permită funcționarea tuturor localurilor indiferent de incidență.

„Sugestia noastră este ca HoReCa să fie desprinsă de procentul de 3 la mie şi să poată funcţiona la 30% din capacitate indiferent de numărul de persoane infectate. Vorbim de măsura 20% aferentă anului 2020 şi, pe de altă parte, un program de despăgubire a antreprenorilor pentru anul 2021, în care în continuare noi suntem restricţionaţi de la vânzare. Din patru locaţii, una este închisă din cauza lipsei de predictibilitate şi lipsei de resurse financiare. În perioada imediat următoare, însemnând două – trei săptămâni, acest număr va creşte. Din trei locaţii una va fi închisă”, a spus Daniel Mischie, preşedintele HORA, informează Mediafax.

15 mii de restaurante şi hoteluri ar putea să nu se mai redeschidă niciodată. Patronii aşteaptă granturile promise, de 20% din pierderile din 2020.