20 C
București
duminică, 13 iunie 2021 - 18:01

Haos în raportările COVID. Ioana Mihăilă anunţă că sunt diferenţe de raportare de până la 500 de cazuri la unele spitale

spot_img

Ministrul Sănătății a anunțat, joi, rezultatele verificărilor privind raportarea deceselor COVID-19. Potrivit Ioanei Mihăilă, au fost detectate diferenţe de până la 500 de cazuri între raportările făcute de un spital pe diferite platforme, din cauza modului de raportare al spitalelor, a unor confuzii ale celor care raportează, precum şi din cauza unor întârzieri în raportarea deceselor. Cu o zi în urmă, același ministru ne spunea că „s-ar putea ca niciodată să nu știm câte persoane au decedat de COVID în această pandemie”.

Conform Raportului Comisiei de analiză a modului de raportare a deceselor persoanelor infectate cu Covid-19, sunt diferenţe mari între numărul de decese raportate în Corona Forms şi alte baze de date de raportare, ministrul Sănătăţii precizând că în această situaţie s-a ajuns din cauza unor “erori umane”. De vină pentru aceste diferențe ar fi metoda de raportare care diferă de la spital la spital, nivelul de cunoaştere redus al celor care fac aceste raportări, în special în AlerteMS, dar și unele întârzieri în raportarea deceselor. Totodată, potrivit ministrului Sănătății, unele spitale au recunoscut neraportarea la DSP din diverse cauze.

Au fost raportate decese care nu aveau legătură directă cu virusul Covid-19

Ioana Mihăilă a mai declarat că în raportările trimise de spitale se regăseau inclusiv decese având diagnostice care nu fac referire la virusul Covid-19, precum fracturi, traumatisme, patologii digestive, hernii, infarct.

Ministrul a adaugat că orice încercare de a politiza evoluția pandemiei va scădea încrederea populației în modul în care a fost gestionată, așa că ar prefera să nu se facă nicio legătură politică între numărul de decese și „necazurile și nenorocirile” oamenilor şi că „diferențele de raportare au existat și există de la începutul pandemiei până în acest moment”.

Senatorii și deputații au respins, marți, propunerea PSD de înființare a unei comisii de anchetă privind datele pandemiei de COVID-19, dar ministrul Sănătății va fi chemat luni, 17 mai, în fața Parlamentului, pengtru prezentarea acestor date privind decesele de COVID.

“Voi merge în Parlament”, a mai declarat Ioana Mihăilă.

C. Dumitrescu