17.7 C
București
miercuri, 29 mai 2024 - 20:04
No menu items!

Haos în activitatea medicilor de familie! Nimeni nu știe ce urmează după starea de urgență (Presă)

spot_img

Medicii de familie se plâng că în cabinetele lor domnește haosul și nimeni nu i-a anunțat ce au de făcut începând de mâine, când toate reglementările stării de urgență încetează. Medicii nu știu dacă se revine sau nu la folosiriea cardului de sănătate sau măcar dacă rămân valabile rețetele trimise pe whatsap și mail, scriu jurnaliștii de la Hotnews.

„Nu vă imaginați ce haos este în cabinete fiindcă nu știm ce se va întâmpla de mâine”, spune Sandra Alexiu, medic de famillie și președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov.

Ce nu știu medicii în acest moment:

  • dacă va fi obligatorie sau nu utilizarea cardului de sănătate (la care s-a renunțat pe perioada stării de urgență)
  • dacă va mai fi posibilă teleconsultația
  • dacă se revine la validarea serviciilor la 3 zile
  • dacă se redeschid ambulatoriile integrate
  • dacă se pot prelungi prescripțiile pentru pacienții noștri la care se aplică protocoalele emise restrictiv de CNAS
  • dacă expira biletele de trimitere sau deciziile pentru dispozitive
  • dacă se reiau comisiile de expertiză.
Teoretic, Guvernul poate prelungi astăzi măsurile luate pe perioada stării de urgență, inclusiv din domeniul medical, printr-o Ordonanță de Urgență, însă medicii nu au fost anunțați dacă acest lucru se va întâmpla sau nu.
 
Președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov acuză faptul că „singurul asigurător național și principalul depozitar al banilor din sistemul de sănătate (Casa Națională de Asigurări de Sănătate – n.red.) încă nu a legiferat ce se întâmplă de mâine cu pacienții”.
 
Pe data de 4 mai, Casa Națională de Asigurări de Sănătate anunța că posibilitatea ca pacienții să fie consultați prin telefon sau online, acolo unde prezența în cabinetul medicului nu este neapărat necesară, și trimiterea rețetelor medicale pe mail sau prin alte mijloace electronice pacientului, măsuri reglementate pe perioada stării de urgență, vor fi prelungită după 15 mai. Prelungirea trebuie însă prevăzută clar în legislație, lucru care nu s-a întâmplat până în acest moment.