12.9 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 2:32

Guvernul vrea să încurajeze părinții să-și testeze copiii în școli, cu teste pe bază de salivă

spot_img

Guvernul vrea ca școlile să rămână deschise chiar și după depășirea ratei de incidenta de 6 la mie, iar cursurile online să fie aplicate doar în clasele în care au fost confirmate cazuri. Și pentru testarea colegilor unui astfel de caz, la 8 zile distanță de confirmarea cazului, să fie folosite teste non-invazive, pe bază de salivă, pentru că sunt mulți părinți care nu acceptă testarea acum.

Ministerul Educației a anunțat, miercuri, că Grupul de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României a adoptat în unanimitate scoaterea școlilor din scenariile de funcționare pe baza ratei de infectare din localitate și adoptarea unor măsuri punctuale de suspendare a cursurilor și trecerea în online, dar în situațiile în care sunt cazuri conformate în clasa respectivă.

De asemenea, ministerul va cere Agenției Nationale a Medicamentului să aprobe utilizarea testelor non-invazive pe baza de salivă, cu rol de screening, în școli.

După această primă etapă urmează adoptarea unei Hotărâri CNSU, apoi validarea prin Hotărâre de Guvern si abilitarea miniștrilor educatiei si sănătății în vederea modificării ordinului comun în concordanță cu hotărârile adoptate. Tot acest proces se va finaliza până vineri, 1 octombrie, pentru a stabili clar modul de funcționare al școlilor începând cu ziua de luni, 4 octombrie 2021, a mai transmis Ministerul Educației.

Federația Naționala a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar – FNAP a transmis că autoritățile ar fi bine să ia măsuri predictibile, nu să schimbe de la o zi la alta condițiile din școli. Cele trei condiții pe care le cere Federația sunt ca toți elevii și angajații din învățământ să fie testați săptămânal, cei care refuză să facă școală online, iar ministerul să asigure infrastructura pentru predare hibridă.

Emanuel Stan