12.2 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 13:32
No menu items!

Guvernul se laudă că a făcut economie la energie, dar nu și la sporurile unor angajați de la Cancelarie

spot_img

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a anunțat, la briefingul de la Palatul Victoria, că Guvernul a făcut, în primele opt luni ale acestui an, o economie de peste 202 mii de kwh la energie, față de aceeași perioadă a anului trecut. Întrebat, în schimb, de ce se cere majorarea salariilor a peste o sută de angajați din Cancelaria premierului, purtătorul de cuvânt a spus că este doar „recuperarea” unui spor de 15%, pierdut în urma unor mutări ale acestor angajați dintr-o parte în alta.

Purtătorul de cuvânt al Executivului a declarat că față de aceeași perioadă a anului trecut, în primele opt luni ale anului, s-a făcut o economie lunară între 7.500-48.500 kwh, adică peste 202.627 kwh în total. 

Despre cuantumul mult mai mare al facturilor, Dan Cărbunaru a spus că dacă în 2021 în ianuarie existau facturi de 96.000 de lei, în ianuarie anul acesta a fost de 127.000 de lei. Ultima factură, pe luna august a fost de 154.000 faţă de 128.000 factura din 2021.

Nu aceleași date exacte le-a avut Cărbunaru când a fost întrebat cîți angajați din Cancelarie vor avea salariile mărite, așa cum a anunțat un parlamentar al USR. Deputatul USR Alin Apostol a acuzat coaliţia de guvernare că a mărit „pe şest”, cu 15%, salariile angajaţilor de la Cancelaria Prim-ministrului. El a prezentat în acest sens un amendament depus la proiectul de lege pentru modificarea şi completarea ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 104/2021 privind înfiinţarea Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) care nu a fost analizat în prealabil de Comisia pentru administraţie a Camerei Deputaţilor.

În replică, Dan Cărbunaru a spus că la nivelul Cancelariei sunt 103 persoane, dar nu ştie dacă e cazul tuturor în privinţa acestei majorări.

”La momentul în care Cancelaria prim-ministerului s-a desprins din cadrul Secretariatului general al Guvernului, lucru pe care l-am anunţat public, practic funcţionarii din cadrul Cancelariei, prin plecarea din SGG au avut de suferit în sensul că acel spor de 15% pe care îl aveau pentru veniturile lor nu a mai avut suportul şi practic l-au pierdut”, a spus Cărbunaru.

El a precizat că este vorba doar de ”o armonizare a nivelului de venituri de care beneficiază angajaţii din Cancelaria de lucru a premierului”.

E. Stan