10.2 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024 - 2:52
No menu items!

UPDATE. Cutremur în România. Seismul s-a simțit puternic în București

spot_img

UPDATE: Magnitudinea cutremurului produs joi dimineaţa, la ora locală 6:50, în judeţul Buzău, a fost revizuită din nou, de la 5,3 la 5,4, potrivit datelor publicate pe site-ul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

De asemenea, a fost revizuită şi adâncimea la care s-a produs seismul, respectiv 148,8 kilometri.

Conform noilor date, cutremurul a avut în apropierea următoarelor oraşe: 73 km est de Braşov, 72 km nord-est de Ploieşti, 117 km vest de Brăila, 120 km vest de Galaţi şi 122 km nord de Bucureşti.

Știrea inițială:

Un cutremur cu magnitudinea de 5,3 s-a produs, joi dimineață, în zona seismică Vrancea. Seismul s-a simțit puternic în București.

Inițial, magnitudinea anunțată a fost 5.5, dar apoi a fost revizuită la 5.3.

”În ziua de 03.11.2022, 06:50:27 (ora României), s-a produs în zona seismică Vrancea, Buzău, un cutremur semnificativ cu magnitudinea ML 5.3, la adâncimea de 140 km”, a anunțat Institutul Național de Cercetare‑Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Cutremurul s-a produs la 74km E de Brasov, 76km NE de Ploiesti, 116km V de Braila, 118km V de Galati, 119km S de Bacau, 126km N de Bucuresti, 151km NE de Pitesti, 188km E de Sibiu, 190km N de Ruse, 199km SV de Iasi.

„Până la acest moment, nu au fost primite apeluri prin intermediul 112 și nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime”, au transmis reprezentanţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, precizând că, în cazul seismelor, sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanșării acestora.

”Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență)”, mai arată IGSU.

Șeful DSU, Raed Arafat, a explicat că autoritățile nu emit mesaje Ro-Alert înainte de cutremur, asta pentru a nu panica populația. Arafat a explicat că un astfel de mesaj, venit cu 10 secunde înainte de producerea seismului, ar putea genera haos, iar cutremurul ar putea surprinde foarte mulți oameni pe casa scării sau în lifturi.

„De când s-a resimţit cutremurul, au intrat în procedură colegii de la Pompieri, mai ales cu verificarea zonelor vulnerabile. A fost trimisă o echipă de la Pompieri în Bucureşti pentru verificarea Centrului vechi. Nu s-au primit apeluri la 112 şi nici nu s-au înregistrat efecte. (…) Noi nu am dat mesaje RO-ALERT. Când se dau mesaje, scrie clar cine trimite şi că este RO-ALERT. Nu s-au dat mesaje, dar am înţeles că la unele telefoane cu Android există aplicaţii care pot să spună că se întâmplă ceva şi să dea un mesaj, dar noi nu am dat mesaje”, a explicat Arafat, la Digi24.

                                                                                                                Adina Silav