25.7 C
București
marți, 21 mai 2024 - 18:41
No menu items!

Guvernul modifică votul prin corespondență

spot_img

Guvernul vrea să simplifice procedura prin care românii din străinătate pot vota la alegerile generale de la sfârşitul anului. Executivul pregăteşte o ordonanţă de urgenţă, dar mai întâi cheamă la discuţii liderii partidelor.

Anunţul a fost făcut miercuri de premierul Dacian Cioloș.

„Obiectivul este de a veni cu clarificări și de a elimina posibilitatea unor interpretări care să îngrădească dreptul la vot al românilor din străinătate. Legea actuală, modificată în 2015, prevede 2 facilități noi pentru desfășurarea scrutinului în străinătate: votul prin corespondență, pentru care ne pregătim și posibilitatea ca cel puțin 100 de alegători să solicite crearea unei secții de vot în locul în care au reședința.

Dar ambele facilități sunt condiționate de înscrierea în registrul electoral. Până la mijlocul lunii august, cel târziu, să putem pune în dezbatere publică acest proiect de ordonanță pe care să îl adoptăm imediat ce Parlamentul revine din vacanța și să ne putem pregăti pentru alegeri”, a declarat Dacian Cioloş, la ședința de miercuri a Executivului.

Sursa Zilei arăta, cu o lună în urmă, că aplicarea noii legislații este dificil de transpus și că sunt posibile crize similare celor de la rundele trecute de alegeri, cu proteste, cozi, ordonanțe, acțiuni ale procurorilor, demisii, manipulări și campanii de social media.

CITEȘTE ȘI: Alegerile parlamentare 2016 în diaspora – premise pentru un eșec total

R.D.